Европейският съюз обмисля задължителна забрана за държавите членки да използват

...
Европейският съюз обмисля задължителна забрана за държавите членки да използват
Коментари Харесай

ЕС обмисля задължителна забрана на 5G оборудването на Huawei

Европейският съюз обмисля наложителна възбрана за страните членки да употребяват в своите 5G мрежи съоръжение на компании, които биха могли да съставляват риск за сигурността, в това число китайската Huawei Technologies Co Ltd, заяви Financial Times във вторник.

Този ход идва в отговор на възходящата угриженост в Брюксел, че някои национални държавни управления отсрочват дейностите по този въпрос, обявиха чиновници пред вестника.

През 2020 година Европейски Съюз съобщи, че страните членки могат или да лимитират, или да изключат високорискови 5G снабдители като Huawei от главните елементи на телекомуникационната си мрежа, като тогава устоя на натиска от страна на Вашингтон за безапелационна възбрана на китайските технологии.

Само една трета от страните в Европейски Съюз обаче са въвели забрани за Huawei в сериозни области, се споделя в отчет, представен от еврокомисаря по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон на среща с министрите на телекомуникациите. „ Това излага на риск груповата сигурност “, разяснява той.

През 2020 година Европейски Съюз вкара рекомендации към страните членки, като условия за узаконяване и диверсификация на доставчиците. Тогава до възбрана не се стигна, само че в случай че страни като Германия не престават да се бавят, такава може да последва в този момент, написа FT, базирайки се на осведомени с проблема чиновници.

Huawei доминираше като най-големия снабдител на телекомуникационно съоръжение на пазара, преди през 2020 година Съединени американски щати да подхващат мощна геополитическа офанзива против компанията и да лобират за изключването на нейните технологии от занапред навлизащите тогава 5G мрежи. Мотивът бе обвързван с опасения, че компанията оставя задни „ малки врати “, през които Пекин да може да прави шпионаж.

Китайската компания постоянно е отричала обвиняванията и е призовавала за доказателства. Въпреки това въздействието на Вашингтон се оказа прекомерно огромно и доста страни не разрешиха или ограничиха потреблението на нейните технологии.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР