Европейският съюз обмисля да включи забрана за внос на злато

...
Европейският съюз обмисля да включи забрана за внос на злато
Коментари Харесай

ЕС се готви да забрани вноса на злато от Русия

Европейският съюз обмисля да включи възбрана за импорт на злато от Русия в новия си пакет от наказания против страната. Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел пред кореспонденти по време на формалното си посещаване в Северна Македония.

Новите наказателни ограничения против Москва ще бъдат въведени заради продължаващата военна интервенция в Украйна.

Мишел уточни, че Европейски Съюз работи по проекта с сътрудниците си от Групата на страните с най-развити стопански системи в света - Г-7.

Той акцентира и че целта би трябвало да бъде всички страни, които към този момент са въвели наказания против Русия, да приложат този ход.

В случай че вкара такава възбрана, Европейски Съюз ще последва Съединени американски щати и Канада, които към този момент постановиха възбрана за импорт на съветско злато.

Западните наказания против Русия не са ориентирани директно към комерсиалните доставки на злато, само че доста банки, превозвачи и рафинерии стопираха да работят с съветския скъп метал след началото на спора в Украйна.

Златото е извънредно значим актив за съветската централна банка, която се сблъска с ограничавания в достъпа до някои от активите си, държани в чужбина, поради западните наказания.

Акциите на съветските златодобивни компании, търгувани в чужбина, се сринаха тази година заради компликации, свързани с продажбата на злато и изплащането на заеми на банки, на които са наложени наказания.

Русия създава към 10% от златото, добивано в света всяка година. Нейните златни ресурси се утроиха, откогато анексира Крим през 2014 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР