Европейският съюз не изключва възможността за налагане на нови санкции

...
Европейският съюз не изключва възможността за налагане на нови санкции
Коментари Харесай

ЕС плаши с нови санкции Беларус

Европейският съюз не изключва опцията за налагане на нови наказания против Беларус поради ситуацията, обвързвана с президентските избори в страната. Това уточни през днешния ден представител на Европейската комисия.
Той означи, че страните от Европейски Съюз приготвят общо мнение, чието наличие ще зависи от оценката на данните от изборите. По неговите думи събитията до през днешния ден са неприемливи, изключително тъй като са свързани с използването на безпричинно принуждение и напън над претенденти, публицисти, наблюдаващи и протестиращи, показва Българска телеграфна агенция.
Говорителят уточни, че изборите са били следени единствено от локални наблюдаващи и по техните оценки има учредения за подозрение в резултатите, оповестени от централната изборна комисия. Осъждаме насилието и призоваваме за възпиране от принуждение, съобщи той.
Европейски Съюз преоценява връзките с Беларус в светлината на последните събития. Никой не бърза да приказва за наказания, само че всевъзможни благоприятни условия остават открити. Не изключвам налагането на наказания, само че не мога да кажа какво решение ще вземат страните от Европейски Съюз, съобщи представителят. Той добави, че от 2016 година е имало усъвършенстване в отношетнията на Европейски Съюз с Минск и някои от глобите са били анулирани.
През февруари тази година Съветът на Европейски Съюз удължи действието на глобите против Беларус с 12 месеца. Санкциите включват оръжейно ембарго; възбрана за експорт на артикули, които може да се употребяват за вътрешни репресии; запор на имущество; възбрана за пътешестване на жители, свързани с неразкритите случаи на изгубване на двама опозиционери, един предприемач и един публицист през 1999 година и 2000 година.
Действащите наказания против Беларус бяха въведени за пръв път през 2004 година в отговор на изгубването на посочените хора преди две десетилетия. След това Съветът на Европейски Съюз одобри спомагателни наказания против участниците в нарушаванията на интернационалните изборни правила и на интернационалното право в региона на правата на индивида, както и в репресиите против гражданското общество и демократичната съпротива. Оръжейното ембарго беше въведено през 2011 година.
През февруари 2016 година Съветът на Европейски Съюз анулира глобите против 170 жители и три сдружения от Беларус, като резервира оръжейното ембарго и глобите против четирима жители. Съветът посочи тогава, че решението е взето при отчитане на подхванатите от Минск стъпки за възстановяване на връзките с Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР