Европейският съюз, НАТО и ООН приветстваха споразумението между Атина и

...
Европейският съюз, НАТО и ООН приветстваха споразумението между Атина и
Коментари Харесай

ЕС, НАТО и ООН приветстват споразумението за името на Македония

Европейският съюз, НАТО и Организация на обединените нации приветстваха съглашението сред Атина и Скопие за името на Македония.

"Това ще сложи Скопие по пътя към участие в НАТО и ще помогне за подсилване на мира и стабилността на Западните Балкани ", съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. "Това историческо съглашение е резултат от дълги години търпелива дипломация ", добави шефът на НАТО и прикани министър председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев да работят за утвърждението му.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрече в Туитър "искрените си поздравления " към Ципрас и Заев. "Благодарение на вас невъзможното става допустимо ", добави Туск.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини сподели, че европейската вероятност на Западните Балкани е "ключов тласък за това съглашение в духа на добросъседското съдействие ". Могерини и европейският комисар за разширението на Европейски Съюз Йоханес Хан показаха очакване по-късно този месец Европейски Съюз да стартира с Македония договаряния за присъединението й.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш приветства съглашението сред Атина и Скопие като "проява на водачество в района и оттатък него ", съобщи Асошиейтед прес.

Споразумението сред Атина и Скопие за името на Македония ще способства за укрепването на районната сигурност, съобщи говорителката на Държавния департамент на Съединени американски щати Хедър Науърт, представена от ТАСС.

Албанският министър председател Еди Рама дефинира двамата си сътрудници от Гърция и Македония като "прогресивни водачи " и съобщи, че "Балканите през днешния ден са по-добро място " с помощта на тях, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че етническите албанци са към една четвърт от популацията на Македония, което е общо 2,1 милиона души.

Министерството на външните работи на България приветства постигнатата договореност, се споделя в публикувана за медиите декларация на българското външно ведомство.

България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 година и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като съображение за възможна смяна на съществуващите граници или искания към съседите по отношение на език, просвета, история и еднаквост, се декларира още в нея.

"МВнР ще упорства нашите две прилежащи, партньорски и другарски страни да дадат гаранции, че в контракта посред им тези два правилото ще бъдат недвусмислено декларирани и доказани. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР