Европейският съюз, НАТО и ООН приветстваха споразумението между Атина и

...
Европейският съюз, НАТО и ООН приветстваха споразумението между Атина и
Коментари Харесай

ЕС, НАТО и ООН приветстваха споразумението за името на Македония

Европейският съюз, НАТО и Организация на обединените нации приветстваха съглашението сред Атина и Скопие за името на Македония.

" Това ще сложи Скопие по пътя към участие в НАТО и ще помогне за подсилване на мира и стабилността на Западните Балкани ", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. " Това историческо съглашение е резултат от дълги години търпелива дипломация ", добави шефът на НАТО и прикани министър председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев да работят за утвърждението му.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изказа в Туитър " откровените си поздравления " към Ципрас и Заев. " Благодарение на вас невъзможното става допустимо ", добави Туск.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че европейската вероятност на Западните Балкани е " основен тласък за това съглашение в духа на добросъседското съдействие ". Могерини и европейският комисар за разширението на Европейски Съюз Йоханес Хан показаха очакване по-късно този месец Европейски Съюз да стартира с Македония договаряния за присъединението й.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш приветства съглашението сред Атина и Скопие като " демонстрация на водачество в района и оттатък него ", съобщи Асошиейтед прес.

Споразумението би трябвало да бъде утвърдено и от депутатите и гласоподавателите на Македония. Говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик съобщи, че генералният секретар на Организация на обединените нации " приканва всички жители в двете страни да се обединят, с цел да се придвижи процесът ". Гутериш " се надява, че участниците в други проточили се спорове ще се вдъхновят от това развиване и ще работят за реализиране на решения посредством договаряния без повече бавене ", добави Дюжарик.

Споразумението сред Атина и Скопие за името на Македония ще способства за укрепването на районната сигурност, съобщи говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, представена от ТАСС. " Премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев реализираха историческо съглашение. Решаването на разногласието ще се отрази удобно на двете страни и ще способства за подсилване на сигурността и повишение на благосъстоянието в района. Съединени американски щати са подготвени да поддържат това съглашение по молба и на двете страни ", сподели Науърт.

Албанският министър председател Еди Рама определи двамата си сътрудници от Гърция и Македония като " прогресивни водачи " и съобщи, че " Балканите през днешния ден са по-добро място " с помощта на тях, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че етническите албанци са към една четвърт от популацията на Македония, което е общо 2,1 милиона души.

Албанският външен министър Дитмир Бушати също поздрави " нашите съседи и другари " за постигналото пробив съглашение, което по думите му ще трансформира Балканите в част от " евроатлантическото семейство ".

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР