Европейският съюз направи първите плащания към страни членки по Плана

...
Европейският съюз направи първите плащания към страни членки по Плана
Коментари Харесай

ЕС направи първи плащания по Плана за възстановяване и устойчивост

Европейският съюз направи първите заплащания към страни членки по Плана за възобновяване и резистентност на обща стойност 800 милиарда евро, съобщи Агенция Франс Прес.

Първите преводи бяха за Белгия - 770 милиона евро, за Люксембург – 12,1 млн. евро, за Португалия – 2,2 милиарда евро, заяви Европейската комисия.

С тези заплащания се възнамерява финансирането на значими промени и вложения, полагащи основите за приемане на останалите прехвърляния към страните членки на съюза.

Първоначално бе оповестено, че фондът за възобновяване от пандемията от Covid-19ще е на стойност 750 милиарда евро, само че по цени през 2018 година Сега Комисията прави оценка сумата на 806,9 милиарда евро по цени за 2021 година

Всички, с изключение на две членки от 27-те страни в Европейски Съюз, са показали проектите си възобновяване и резистентност и на 16 от тях те са дефинитивно утвърдени, като сега продължава оценката на седем страни.

Страните, които не са показали проекти са България и Нидерландия. Следващият краен период за тях е средата на 2022 година

Полша и Унгария, чиито проекти към момента се правят оценка, са на нож с Брюксел поради метода на властническите им държавни управления към правата на ЛГБТ групи и върховенството на закона, показва Агенция Франс Прес.

Говорителката на Европейска комисия Ариана Подеста сподели, че редът, по който страните членки ще получават първите заплащания зависи от скоростта, с която националните държавни управления могат да се оправят със споразуменията.

„ За някои държавни управления това е въпрос на дни, за други членки може да отнеме по-дълго време “, означи тя.

Предвидено е Белгия да получи общо 5,9 милиарда евро грантове, Люксембург – 97 милиона, а Португалия – 16,6 милиарда: 13,9 милиарда под формата на грантове и заеми за 2,7 милиарда евро.

Планът за възобновяване бе контрактуван преди година след продължителни и постоянно напрегнати диалози сред държавните управления на членките на Европейски Съюз.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР