Европейският съюз може да ограничи въздействието на високите цени на

...
Европейският съюз може да ограничи въздействието на високите цени на
Коментари Харесай

ЕК предложи краткосрочни мерки за борба с високите енергийни цени



Европейският съюз може да ограничи въздействието на високите цени на силата посредством взаимни покупки на газ, евентуално потребление на прекалено високите облаги и вероятно ограничение на цените, в случай че Русия понижи доставките на природен газ, съобщи Европейската комисия в сряда при представянето на проекта си за преустановяване на зависимостта на блока от съветските изкопаеми горива и ускорение на потреблението на възобновима сила.

Европейските цени на силата доближиха рекордни равнища тази година след нахлуването в Украйна от Русия, която е най-големият снабдител на газ за Европа. Това повишаване на силата пристигна след месеци на към този момент високи цени на газа, породени от възходящото търсене в стопанските системи, възстановяващи се от коронавирусната пандемия.

В сряда Европейската комисия показа своя проект " REPowerEU " за преустановяване на зависимостта на блока от съветските изкопаеми горива и ускорение на потреблението на възобновима сила, само че също по този начин изложи краткосрочни варианти, предопределени да лимитират вредите за потребителите от растящите енергийни цени.

Комисията сподели, че цените на силата евентуално ще останат високи през идващите три години, изключително през останалата част от 2022 година

Редица от 27-те членки на Европейския съюз започнаха стъпки за понижаване на сметките за сила и Комисията съобщи, че ще разреши избрани ограничения през идната зима, когато търсенето на сила се увеличи.

Те включват регулации за ограничение на цените за крайните консуматори, допустима ликвидна поддръжка за търговци и енергийни компании и взаимно изкупуване на газ от Европейски Съюз, предопределено да се подсигуряват конкурентни цени.

За електрическата енергия членовете на Европейски Съюз биха могли да употребяват непредвидените високи облаги от производителите на електрическа енергия, с цел да поддържат потребителите, да разширят контролираните цени на дребно за по-малките компании и да вкарат дотации за гориво в райони с лимитирани междусистемни връзки.

Ако Русия понижи доставките на газ за Европейски Съюз, Комисията ще се стреми да координира намаляването на търсенето, в това число по-малко засегнатите членове на съюза, които да понижат търсенето на газ в интерес на по-засегнатите страни от Европейски Съюз.

Може също по този начин да се вкара " административно ограничаване " на цената на газа, лимитирано до продължителността на изключителната обстановка, само че това е ход, който ще изисква ново законодателство.

Комисията съобщи, че ще търси утвърждение на нейните оферти от държавните управления на Европейски Съюз, ще ги призове да ускорят подготовката си при положение на понижени доставки на съветски газ и ще потърси промяна на пазара на електрическа енергия.
Предложените от Европейска комисия краткосрочни ограничения за сравяне с високите енергийни цени може да видите .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР