Европейският съюз изпраща спасителни екипи и подготвя допълнителна помощ за

...
Европейският съюз изпраща спасителни екипи и подготвя допълнителна помощ за
Коментари Харесай

ЕС и София изпращат на Турция спасители и хуманитарна помощ

Европейският съюз изпраща избавителни екипи и приготвя спомагателна помощ за Турция след мощното земетресение в Турция и Сирия, съобщи еврокомисарят по ръководство на рецесии.

" Екипите от Нидерландия и Румъния към този момент са на път ", заяви в туитър комисар Янез Ленарчич, съобщи БГНЕС.

Той съобщи, че механизмът за гражданска отбрана на блока е бил задействан в отговор на земетресението, което засегна Турция и Сирия, убивайки стотици и причинявайки тежки опустошения в двете страни.

Помощта е била поискана от турска страна, прецизираха от Брюксел.

Няколко държавни управления в Европейски Съюз дадоха обещание помощ, в това число френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц.

Белгия, Полша, Испания и Финландия също обявиха, че са подготвени да изпратят екипи и да окажат помощ.

Българското Министерство на защитата изпраща аварийноспасителни екипи, които отпътуват към Турция с два самолета „ Спартан ”. Към тях ще се причислят и 15 души от спешната дирекция на Столична община, оборудвани със профилирана техника за търсене и избавяне – термокамери, виброкамера, дрон.

Българският червен кръст е в подготвеност да даде филантропична помощ на турския Червен полумесец за потребностите на потърпевшото население. От организацията оферират походни кревати, надуваеми матраци, възглавници, завивки и спално долни дрехи, хавлиени кърпи, както и палатки, радиатори, кухненска посуда. В подготвеност да отпътува за Турция е и екип за търсене и избавяне от 13 души с кучета от Планинската избавителна работа на БЧК.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер удари окрък Кахраманмараш на разсъмване. То бе усетено както в Турция, по този начин и в Сирия и Ливан.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР