Европейският съюз изготвя общ отговор на изявленията на президента на

...
Европейският съюз изготвя общ отговор на изявленията на президента на
Коментари Харесай

ЕС обсъждат общата си позиция по повод заплахите на Тръмп за излизане от иранското споразумение


Европейският съюз изготвя общ отговор на изказванията на президента на Съединени американски щати по отношение на нуклеарното съглашение с Иран. Това съобщи в петък представителка на Министерството на външните работи на Германия, представен от ТАСС.

"Ние ще вземем поради днешните изказвания от американската страна по отношение на Съвместния изчерпателен проект за деяние за нуклеарната стратегия на Иран. Ще се консултираме с нашите европейски сътрудници и ще обсъдим общия си подход", сподели тя.

БГНЕС напомня, че по-рано този петък американският президент Доналд Тръмп заплаши, че Вашингтон ще се отдръпна от съглашението, в случай че не бъдат въведени промени в него.

Т.нар. Съвместен изчерпателен проект за деяние (СВПД) бе подписан на 14 юли 2015 във Виена от Иран и петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати и Франция), плюс Германия. Целта на съглашението бе да възпре Техеран от създаването на нуклеарни оръжия посредством налагане на лимитирани във времето рестрикции и практикуване на прецизно интернационално наблюдаване на нуклеарната стратегия.

През 2016 година, по време на предизборната си акция за президент Доналд Тръмп разгласи СВПД за "най-ужасната договорка в историята" и даде обещание още със стъпването си в служба да я анулира. Същото заричане той даде и по време на първата си тирада пред международната организация през септември и неколкократно го отстояваше. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР