Европейският съюз иска да плати за военно оборудване, включително смъртоносни

...
Европейският съюз иска да плати за военно оборудване, включително смъртоносни
Коментари Харесай

Нов фонд за мир на ЕС ще финансира закупуване на оръжия

Европейският съюз желае да заплати за военно съоръжение, в това число смъртоносни оръжия, за партньорски страни в спешни зони като района Сахел в Африка като част от " механизъм за мир " на стойност 10,5 милиарда евро, разгласен през днешния ден, оповестява " Франс прес ".

Според Европейски Съюз новият Европейски механизъм за мир (EPF) е нужен, с цел да направи подготвителните му задачи в три африкански страни по-ефективни и да му даде опция да способства за мироопазващите опити в други елементи на света.

Но заплащането за оръжия от страна на Европейски Съюз е сензитивен въпрос за някои страни членки, изключително когато става дума за страни с история на политически безредици и нарушавания на правата на индивида, като може да има опозиция против предлагането.

Новият Европейски механизъм за мир е обособен от главния бюджет на Европейски Съюз, с цел да заобиколи разпоредбите на Общността против финансирането на военни планове.

Шефът на дипломацията на Европейски Съюз Федерика Могерини разяснява, че EPF, който се нуждае от утвърждение от всички страни членки на Общността, ще улесни подпомагането на стабилизирането на страни като Мали, Сомалия и Централноафриканската република.

" Светът живее в сложни времена и това приканва за отговорността и ролята на Европейски Съюз на международната сцена ", акцентира Могерини, допълвайки: " Както европейците, по този начин и нашите сътрудници по света чакат Европейски Съюз да бъде от ден на ден снабдител на сигурност в нашия район и отвън него. "

Предложението, направено от Европейската комисия, ще даде на страните сътрудници " всеобхватна поддръжка ", която съгласно публични лица може да включва и оръжия.

Решенията защо да се харчат парите от EPF ще бъдат вземани от самите страни членки, посредством Европейския съвет.

Представител на Европейски Съюз е коментирал пред Агенция Франс Прес, че каквото и да е решение за възнаграждение за оръжия ще вземе поради полезностите на Общността за правата на индивида и единствено в " доста характерни случаи и след деликатна инспекция ".

Оръжието ще се дава единствено като част от пакет дружно с образованието и няма да бъде главният фокус на финансирането от EPF.

Фондът би трябвало да усъвършенства успеваемостта на подготвителните задачи на Европейски Съюз в Африка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР