Европейският съюз има намерение да активизира диалога с държавите от

...
Европейският съюз има намерение да активизира диалога с държавите от
Коментари Харесай

ЕС с предупреждение към Западните Балкани да не се увличат по китайските инвестиции

Европейският съюз има желание да засилва разговора с страните от Западните Балкани, с цел да изясни преимуществата от финансирането посредством директните основни принадлежности за инфраструктурните планове на Европейски Съюз. В същото време се насочва апел към тези страни при привличането на вложения от други сътрудници, които оказват помощ на района, да отделят особено внимание да бъдат изпълнявани стандартите на Европейски Съюз.
Говорителката та Европейски Съюз Мая Коциянчич, съобщи, че финансирането на инфраструктурни планове от Европейския съюз включва даването на безплатна помощ и заеми с атрактивни лихви. Този метод е друг от китайското финансиране, което се дава извънредно под формата на заеми със обилни финансови последствия. Затова е належащо държавните управления да бъдат деликатни тези вложения да не доведат до висока задлъжнялост стопанските системи, което може да докара до надзор върху прехвърлянето на стратегически средства и запаси в бъдеще.
Регионът на Западните Балкани имат ясна европейска вероятност и е ясно, че част от този развой включва рационализация на инфраструктурата в тези страни.
Според Европейски Съюз, вложенията в района би трябвало да бъдат съобразени с високите стандарти за публични поръчки и бистрота. Подчертава се, че Европейският съюз чака сътрудниците от Западните Балкани да изпълнят уговорките си в сходство със споразуменията за стабилизиране и асоцииране, изключително във връзка с държавната помощ и публичните поръчки, както и да защитят фискалната резистентност на техните стопански системи и вложения.
Май Коциянчич акцентира, че Европейски Съюз е най-големият сътрудник на района във връзка с търговията и вложенията: 70 % от комерсиалния продан на страните от Западните Балкани е с Европейски Съюз, а 60 % от директните задгранични вложения в района идват от Евросъюза.
В същото време по-малко от 6 % от търговията и задграничните вложения в района са от Китай, написа БГНЕС.
От 2015 година насам Европейският съюз ускори поддръжката си за развиване на свързаността в района с над 3,2 милиарда евро вложения, които дадоха опция за откриване на нови работни места и за консолидиране на инфраструктурата на района към паневропейската мрежа за увеличение на икономическия капацитет и конкурентноспособността на района.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР