Европейският съюз и Япония сключиха споразумение за свободна търговия, което

...
Европейският съюз и Япония сключиха споразумение за свободна търговия, което
Коментари Харесай

Брюксел и Токио махат бариерите

Европейският съюз и Япония подписаха съглашение за свободна търговия, което планува унищожаване на множеството мита сред тях, осведоми Европейската комисия.
Според генералния секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер съглашението е подписано в миг на интернационална неустановеност. Той акцентира, че съглашението основава най-големия пазар за свободна и почтена търговия в света, учреден на високи общи стандарти.
"Силно обръщение в поддръжка на основания на правила интернационален ред ", сподели Зелмайер.
Преговорите продължиха четири години - от 2013 до 2017 година. Двете страни се надяват съглашението да влезе в действие преди Англия да напусне Европейски Съюз през март 2019 година.
Япония чака да усили Брутният вътрешен продукт с 1% с помощта на договорката, а също по този начин да открие нови 290 000 работни места. 10-процентното мито върху японски коли ще бъде анулирано, а също по този начин множеството от митата на стойност 1 милиард евро, плащани от европейските експортьори на година.
Договорът към момента би трябвало да бъде утвърден от парламентите на Европейски Съюз и Япония.
Икономическото партньорство ще сътвори комерсиална зона с 600 милиона души и близо една трета от международния Брутният вътрешен продукт. Изчислено е, че то ще помогне Европейски Съюз да усили износа на храна за Япония със 180%, на химикали с 22% и машини с 16 на 100. Европейски Съюз изнася за Япония най-вече млечни артикули, а азиатската страна - коли. Износът за Япония, вторият максимален пазар в Азия, е на стойност 86 милиарда евро, с 600 000 работни места и 74 000 компании от Евросъюза.
Но това не е единствената причина, заради която икономисти и политици приказват за "особен миг ". И даже назовават контракта "исторически ". Не става дума единствено за цифрите, а по-скоро за сигнал. Защото европейско-японският документ от 560 страници изпраща ясно обръщение - че икономическият баланс на властта се трансформира. И то не в интерес на Америка.
По създание по този начин нареченото Споразумение за свободна търговия сред Япония и Европейски Съюз, импровизирано Jefta, планува следното: японците понижават митата си върху млечните артикули, месото и виното, а европейците понижават митата си върху вносните коли.
Някои от тях неотложно ще паднат до нула, други ще се понижават последователно. По-голям стопански напредък, повече работни места - това е задачата на съглашението.
Договорът е предизвикателство пред Вашингтон. Евросъюзът е твърдо решен да се изправи против протекционизма на Тръмп и да се нарежда като постоянен бранител на свободната международна търговия. Сделката с Токио е най-големият търговски контракт в историята на Евросъюза. Числата приказват сами по себе си. Европейски Съюз и Япония сплотяват една трета от международната икономическа продукция. Търговският размер възлиза на съвсем 130 милиарда евро. Европейската комисия чака износът на съюза да нарасне с 20 милиарда евро годишно вследствие на съглашението. Огромната договорка отстрани 99% от всички търговски бариери сред Европейски Съюз и Япония.
Церемонията по подписването се организира в Япония. На нея участваха ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър председателят на Япония Шиндзо Абе.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР