Европейският съюз и Япония постигнаха днес принципна договореност по основните

...
Европейският съюз и Япония постигнаха днес принципна договореност по основните
Коментари Харесай

Евро-японското икономическо споразумение все по-близо

Европейският съюз и Япония реализираха през днешния ден кардинална договореност по главните детайли на съглашение за икономическо партньорство. Това ще бъде най-важното двустранно комерсиално съглашение, сключвано в миналото от Европейски Съюз, и първото такова, включващо съответен ангажимент по Парижкото съглашение по отношение на изменението на климата.

За Европейски Съюз и неговите държави-членки съглашението за икономическо партньорство ще значи унищожаване на доста огромна част от плащаните от сдружения от Европейски Съюз мита, възлизащи общо на 1 милиард евро годишно, отваряне на японския пазар за вноса на основни селскостопански артикули от Европейски Съюз и увеличение на удобните благоприятни условия в редица браншове. Споразумението задава най-високите стандарти в региона на труда, сигурността, опазването на околната среда и отбраната на потребителите, включва пълнообхватни защитни ограничения във връзка с публичните услуги и съдържа специфична глава по отношение на устойчивото развиване. Освен това то се основава на и затвърждава високите стандарти за отбрана на персоналните данни, въведени в последно време както от Европейски Съюз, по този начин и от Япония в техните закони за отбрана на данните.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе оповестиха сключването на кардиналната договореност по време на срещата на високо ниво ЕС—Япония.

Председателят Юнкер съобщи: " Чрез това съглашение Европейски Съюз и Япония удостоверяват споделените си полезности и се ангажират да съблюдават най-високите стандарти в области като труд, сигурност, запазване на околната среда и отбрана на потребителите. Заедно насочваме мощно обръщение към света, че поддържаме свободната и обективна търговия. Доколкото се отнася за нас, протекционизмът не дава отбрана. Само с общи старания ще успеем да зададем амбициозни световни стандарти. Това ще бъде посланието, което Европейски Съюз Япония ще насочат дружно на срещата на Г-20 на следващия ден. "

Фил Хоган, комисар на Европейски Съюз по въпросите на земеделието и развиването на селските региони, съобщи: " Това е от изгода и за двете страни, само че от изключително огромна изгода за селските региони на Европа. Споразумението за икономическо партньорство сред Европейски Съюз и Япония е най-значителното и всеобхватно съглашение, сключвано в миналото в региона на селското стопанство. Днес задаваме нов референтен индикатор за търговията в региона на селското стопанство. Митата върху износа на вино ще бъдат отстранени от първия ден на влизането на съглашението в действие. За винопроизводителите това значи икономии в размер на 134 милиона евро годишно. Също и австрийската сланина Tiroler Speck, немската бира Münchener, белгийската шунка Jambon d`Ardenne, Polska Wódka, както и повече от 200 други артикули от Европейски Съюз с географски означения ще се употребяват в Япония от същата степен на отбрана, която им е предоставена в Европа. "

Споразумението за икономическо партньорство ще усили износа от Европейски Съюз и ще сътвори нови удобни благоприятни условия за европейските сдружения — огромни и дребни, за техните чиновници и за потребителите. Стойността на износа от Европейски Съюз може да се усили с до 20 милиарда евро, а това значи повече благоприятни условия и работни места в доста браншове на стопанската система на Европейски Съюз, като да вземем за пример в селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия, кожарската, шивашката и обувната индустрия, фармацевтичния бранш, производството на медицински произведения и др.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР