Европейският съюз и НАТО подкрепят суверенното решение на България да

...
Европейският съюз и НАТО подкрепят суверенното решение на България да
Коментари Харесай

Подкрепа за България: Позиция на ЕС и НАТО по казуса с руските дипломати


Европейският съюз и НАТО поддържат суверенното решение на България да експулсира 70 чиновници от съветското посолство и разясняват, че то дава отговор на интернационалното право.

От страна на Европейски Съюз реакцията е от Европейската работа за външна активност. За да стане ясно с какво се занимава тази работа - това е дипломатическото звено на Съюза, на процедура – външно министерство. То дефинира външната политика на Европа, то се занимава и с дипломатическите връзки с трети страни. А Русия е такава за Европейски Съюз.

От страна на НАТО реакцията е от говорителката на Алианса Уана Лунджеско. Тя чудесно познава езика на дипломацията, защото заема този пост от 12 години, а преди този момент е била сътрудник на Би Би Си за европейските институции.

Европейски Съюз е изцяло взаимен с България и решението й, се декларира в декларация на Европейската работа за външна активност:

" Европейски Съюз показва страдание, че Руската федерация заплашва безпричинно да скъса дипломатически връзки с България в отговор на българското решение, изцяло отговарящо на интернационалното право, да експулсира 70 чиновници на съветското посолство, правили активност в нарушаване на Виенската спогодба за дипломатическите връзки. Такава несъразмерна стъпка от страна Русия може единствено да усили интернационалната й изолираност. "

По-рано през днешния ден Северноатлантическият съюз реагира посредством представителя си Уана Лунджеску. Тя разяснява в „ Туитър “:

" Българското решение да експулсира 70 съветски чиновници, считани за задгранични сътрудници, е суверенно и би трябвало да се почита. Съюзниците от НАТО строго осъждат дълго продължаващата наклонност на Русия да изнудва, опитите й да се меси в нашите демократични процеси и институции и да цели сигурността на нашите жители. "

" Оставаме солидарни с нашия съдружник България ", приключва известието си представителят на НАТО.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР