Европейският съюз е отрязал десет от най-едрите банкови играчи на

...
Европейският съюз е отрязал десет от най-едрите банкови играчи на
Коментари Харесай

Брюксел отстрани 10 банки от участие в дългови продажби

Европейският съюз е отрязал 10 от най-едрите банкови играчи на дълговия пазар от присъединяване в примамливите продажби на облигации, средствата от които би трябвало да отидат за финансиране на " пандемичния " Фонд за възобновяване и резистентност, осведоми " Файненшъл таймс ". Основанията: нарушение на разпоредбите за честна конкуренция в минали години.   

Брюксел пусна на 15 юни дебютна емисия на десетгодишни облигации - част от програмата си Next Generation EU (NGEU) - " Следващо потомство Европейски Съюз ", която ще набави средствата за предоставяне на заеми и на безплатна помощ за страните членки на блока. Председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард - съобщи в изявление, оповестено на 14 юни, че тласъците на NGEU ще " трансформират бъдещето на Европа ".

Сделките се реализират посредством така наречен " синдикати " - група от банки, които получават комисионна, с цел да привлекат повече вложители. Десет от тях, в това число едри играчи като " Джей Пи Моргън Чейз ", " Ситигруп ", " Бенк ъф Америка " и " Барклейз ", са били известени, че не могат да вземат присъединяване в така наречен " профсъюз ", поради предходни участия в кавги за пазарни операции, настояват осведомени с въпроса лица.

Говорител на Европейската комисия, която ръководи дълговите излъчвания от името на Европейски Съюз, разгласи, че банките, нарушили разпоредбите за почтена конкуренция на общността, " няма да бъдат поканени да наддават за самостоятелни преводи ". Той добави, че от уличените в непозволени дейности институции ще бъде поискано да потвърдят, че са взели " корективни ограничения ", които да не им разрешават да играят непочтено, преди да получат разрешение за присъединяване в сходни продажби.  

" Бенк ъф Америка ", " Натиксис ", " Номура ", " Нат Уест " и " Уникредит " са получили възбрана да се включат в синдикираните сделки заради антитръстовото решение на Европейска комисия от май, че са взели участие в картел за търговия на облигации по време на дълговата рецесия в еврозоната преди 10 години. " Ситигруп ", " Джей Пи Моргън " и " Барклейз ", в допълнение към " Нат Уест ", пък са били уличени преди две години в манипулиране на валутните пазари в интервала от 2007-а до 2013-а. " Дойче банк " и " Креди агрикал " също са отрязани от присъединяване в дебютната емисия поради априлската " присъда ", че са взели участие в разнообразни картели за търговия на облигации. По данни на Dealogic, в списъка на " отстранените " влизат  седем от десетте най-големи банки по размер на продадения от началото на годината дълг на обособени европейски държавни управления и на транснационални бумаги. 

Десетте кредитори, отпаднали от присъединяване в ръководството на излъчванията, са в листата на 39-е така наречен " първоначални дилъри " - банките, натоварени да наддават за книжата по време на регулярните дългови аукциони, които Европейски Съюз ще стартира през септември. Тези отговорности от време на време могат да се окажат " солени ", по тази причина капиталовите банки по предписание одобряват комисионните, които получават, като " подсладител " за поетия ангажимент на примитивен дилър. 

Висшестоящ банкер от един от отстранените от синдикираните покупко-продажби кредитори показва, че " съществува внимателен баланс във взаимоотношенията сред емитентите и първичните дилъри и това изключване може да го разстрои ". Още повече, въпросните прегрешения са направени от дълго време и са били " изкупени " (бел. ред. - главно посредством санкции и извънсъдебни споразумения).

По стартовата емисия на 15 юни са работили " БНП Париба ", " Де Зет банк ", " Ейч Ес Би Си ", " Интеза Санпаоло ", " Моргън Стенли ", " Данске банк " и " Сантандер ". Инвеститорите са подали поръчки за над 140 милиарда евро за дълг с номинал 20 милиарда евро, по данни на Европейска комисия. 

Осъществената продажба е първата от серията дългови излъчвания, от които би трябвало да се наберат 800 милиарда евро за Фонда за възобновяване и резистентност. Европейска комисия дефинира този фонд като невиждан акт на фискална взаимност на Европейски Съюз. Досега общността е емитирала взаимни облигации за 90 милиарда евро, с които се правеха заплащания по програмата за опазване на работните места SURE. По нея България е получила 511 млн. евро под формата на заеми. 

Европейски Съюз възнамерява да организира три синдикирани продажби преди августовските почивки, а до края на годината ще емитира взаимен дълг за 80 милиарда евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР