Европейският съюз е най-големият търговски партньор на България. Това се

...
Европейският съюз е най-големият търговски партньор на България. Това се
Коментари Харесай

Над 130 хил. българи с бизнес пътуване по света

Европейският съюз е най-големият търговски сътрудник на България. Това се удостоверява и от данните от Националния статистически институт, съгласно които от 130 428 българи, пътували със служебна цел по света през юли, общо 100 692 от тях са били в общността.

Най-много нашенци са посетили по бизнес каузи прилежащата Гърция. Със свои настоятелен сътрудници там са се срещнали 48 169 нашенци.  Гърция е измежду главните търговски сътрудници на България. За първите пет месеца на тази година износът ни са съседите се е нараснал с 51 на 100 до 2.53 милиарда лв..

В Румъния пък са били със служебна цел 18 413 българи. Северната ни съседка е вторият по величина търговски сътрудник на страната ни в Европейски Съюз след Германия. Много от нашите компании трансферираха своето произвеждане в Румъния и това изяснява огромният брой пътувания в тази посока. Затова и с 52.8 на 100 по-висок е износът на български артикули, които са на стойност 3.70 милиарда лв..

Германия пази позицията си на максимален експортьор и вносител на български артикули. Потвърждение на това са тези 14 020 нашенци, които са пътували по бизнес в тази страна. За петте месеца на тази година за най-голямата европейска стопанска система са продадени с 30.8 на 100 повече артикули на български компании, които са на стойност 5.69 милиарда лв..

Любопитен факт е, че до Нидерландия, която е най-големият вложител у нас, са пътували единствено 265 индивида.

Голям е бил ползата към пътешестване и към

други европейски страни,

с които развиваме дейни търговско-икономически връзки. Например, Турция, която е максимален търговски сътрудник на България отвън Европейски Съюз, през юли е приела 9827 българи, които са пътували със служебна цел. Това намира изражение и в числата за износа. Той се усилва с 26.3% до 2.74 милиарда лв..

Общо 7058 предприемачи са били по работа в Република Северна Македония. Стокообменът ни не е доста висок, само че се търсят благоприятни условия за разширението му. Факт е, че износът ни пораства с 60.4 на 100.

Обединеното кралство /включва: Северна Ирландия, Англия, Англо-нормандски острови и остров Ман/ също е било много гостоприемно за българските предприемачи. На Острова са били 4456 нашенци. Въпреки сложните условия за развиване на бизнес след Брексит, компаниите ни не се отхвърлят от този огромен пазар. С 20.3 на 100 повече български произведения са изнесени към Острова.

Липса на интерес

До три страни обаче не са пътували българи със служебна цел през юли. Това са Кипър, Малта и Украйна. За петте месеца на тази година износът ни е повишен с 52.2 на 100 към Кипър. Към Малта обаче сме изпратили по-малко артикули.

Украйна и Русия

са измежду главните ни търговски сътрудници.

Войната обаче размести много позициите ни там. Вече мъчно се пътува то тези страни, не са сигурни връзките с сътрудниците там. Показателен е фактът, че през юли тази година нито един българин не е пътувал до Украйна със служебна цел. Въпреки това износът ни е повишен с 87.7 на 100.

В същото време Руската федерация е посетена от 48 нашенци. Обаче експортът ни е намалял с 0.6 на 100.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР