Европейският съюз готви нови санкции срещу Беларус. Очаква се министрите на

Европейският съюз готви нови санкции срещу Беларус. Очаква се министрите на ...

ЕС готви нови санкции срещу Беларус


Европейският съюз готви нови санкции срещу Беларус. Очаква се министрите на външните работи на ЕС да обявят нов пакет от санкции срещу Беларус на днешното си заседание в Люксембург, предаде Някои от тях са свързани с принудителното приземяване на полета на "Райънеър" и ареста на журналиста Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Около 80 души и организации в Беларус вероятно ще попаднат в санкционния списък, твърди източник от ЕС. Предстои да видим дали ще се стигне и до дебатираните ограничителни мерки, насочени срещу конкретни икономически сектори, което, според запознати, е по-трудно заради сложните правни текстове в тази насока. Министрите ще разговарят с лидера на опозицията Светлана Тихановска на работна закуска преди заседанието.

Съветът ще обсъди и актуалната обстановка в Ирак в рамките на предстоящите през есента парламентарни избори там. Предвидена е среща с министъра на външните работи на страната Фуад Хюсеин в рамките на работен обяд. Латинска Америка и Карибите ще бъде друга тема на вниманието на съвета. България ще бъде представена от министъра на външните работи Светлан Стоев.

В началото на юни  през въздушното пространство на ЕС и за достъп до летищата на ЕС от страна на всякакви беларуски превозвачи. От съюза се заканиха, че въведените санкции за страната са едва началото.  срещу Беларус заради отклонения самолет на "Райънеър", принуден да кацне в Минск.

 

Източник: segabg.com