Европейският съвет приключи снощи с  уклончиво съгласие, че на европейската

...
Европейският съвет приключи снощи с  уклончиво съгласие, че на европейската
Коментари Харесай

ЕС чертае тъмночервени и зелени зони за пътуване в Европа

Европейският съвет завърши нощес с  уклончиво единодушие, че на европейската карта би трябвало да се очертаят тъмночервени и зелени зони за пътешестване според от интензивността на ковид-19 в другите страни. Но не бе реализирано единодушие за въвеждане на електронен документ за имунизация.

" Паспортът за имунизиране да е медицински документ, а не за пътешестване на този стадий ", сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Гърция настояваше той да служи за отваряне на " зелена писта " за пътуващите, които на граничните пунктове да минават по-бързо за разлика от останалите жители, от които ще се изисква тест и вероятно карантина. Много страни се опълчиха, тъй като считат, че това ще е форма на дискриминация в изискванията на недостигащи ваксини.

България е подготвена за дигитален паспорт и документ за имунизация, съобщи след срещата министър председателят Бойко Борисов:  " Ние като страна сме подготвени и с цифров паспорт, документ за имунизация, само че аз мисля, че това доста мъчно ще стане, тъй като във връзка с единния пазар имаме свободно придвижване на хора. Да, всяка страна членка несъмнено ще приложи някакви механизми за допускане на други жители в своята страна, само че все още към момента не мисля, че ще се вземе такова решение. "  

По мотив ограничаващите ограничения европейските лидери заявиха, че границите би трябвало да останат отворени, само че приканиха за ограничение на пътуванията, които не са от първостепенно значение.

Европейската комисия предложи въвеждането на " тъмночервени зони " с изключително мощно разпространяване на ковид-19 на картите за следене на болестта, съобщи ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен.  " За да идентифицираме области с висок риск, би трябвало да предефинираме картографирането. Затова предлагаме да се вкара нова категория " тъмночервени зони ", което ще демонстрира, че в тях вирусът циркулира на доста високи равнища.  От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си създадат тест преди тръгване, както и да бъдат сложени под карантина при идването им. Това е в границите на Европейски Съюз. Предвид извънредно сериозната здравна конюнктура, всички маловажни пътувания би трябвало мощно да бъдат ограничавани както в самите страни, по този начин и през границите. "

Борисов за следващ път се възползва, с цел да възхвали себе си на фона на останалите европейски водачи. Той сподели, че актуалният подход  за битка с ковид-19 у нас с готовност на обществото, съблюдаване на  отдалеченост и взимане на ограничения, е верен и посочи, че в България ограниченията са извънредно демократични на фона на останалите страни. Премиерът сподели още, че имунизационният проект в страната се реализира по най-разумния и уравновесен метод като се подсигурява, че получилите първата доза от имунизацията ще получат и втората такава.

Държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз стигнаха доо извода, че би трябвало да бъдат приложени ограничавания за несъществените пътувания и те да бъдат извънредно непрепоръчителни. Фон дер Лайен сподели, че пътуванията през границите в Европейски Съюз, както и в европейските страни, би трябвало да бъдат единствено с основателна цел, изключително за опазване на действието на единния пазар. В идващите дни Европейска комисия ще предложи ограничения за границите, тъй че да се избегне безцелното им затваряне, разясни тя.
Шарл Мишел означи, че ограниченията би трябвало да бъдат гъвкави и, когато се постанова, да бъдат в допълнение повишавани. По неговите думи Европейски Съюз упорства периодите за доставка на имунизациите да се спазят и имунизацията да се форсира.
Фон дер Лайен и Мишел показаха, че с решението на Съвета на Европейски Съюз от последните часове става допустимо взаимното признание на данните от антигенни проби и по метода PCR. Те допълниха, че следва да се посочи общ набор от данни, които да се съдържат в удостоверенията за сложена ваксина.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР