Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България

...
Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България
Коментари Харесай

Шаренкова: Комунизъм в България никога не е имало, реабилитирането на фашизма е провокация към обществото

Европейският съд по правата на индивида в Страсбург осъди България да заплати малко над 12 хиляди евро по дело, заведено от влогъра Асен Генов. Държавата бе пратена на съд, след признаването на виновност, че на 7 ноември 2013 година е оцветен паметникът пред централата на Българска социалистическа партия на " Позитано " 20 в столицата.

Европейският съд по правата на индивида приема, че е нарушена свободата на словото на жалбоподателите.

" Европейският съд отсъди в интерес на европейските жители и в интерес на хора, които са подхванали дейности за демократизиране на страната, чиито правата са били отнети ", това сподели в " Твоят ден “ по NOVA NEWS Асен Генов.

Според него злоупотребата с пари на данъкоплатеца е почнала по-рано с присъединяване на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и съда, които са произвели погазващо правата правораздаване.

Издателят Светлана Шаренкова пък  счита, че оскверняването на монументи не е гражданска позиция, а хулиганство и противообществена демонстрация.

" Правото на господин Генов пазя и аз, само че това не става с боядисване на монументи. Не разясня решението на съда в Страсбург, отсъждането не е обвързвано със самия монумент ", сподели още тя.

За Светлана Шаренкова вандалското отношение на един монумент не взема решение проблемите на днешния ден.

" Аз не мога да приема, че оскверняването на монументи, свързани с антифашистка битка, е гражданска позиция. Такава битка с монументи, които са част от особена  страница от българската история, при която живота са си дали хиляди българи. Европейската памет за фашизма и антифашизма е въпрос на цивилизационен избор ", сподели Шаренкова.

" Паметникът на руската войска на " Позитано " 20 е открадната от създателя комбинация. Тя там стои без единодушието на нейния създател. Тя е нелегално пребиваваща там. Това е агитационен знак. Там беше централата на дома на активните борци срещу фашизма и капитализма, които след 9 септември от няколко стотици станаха стотици хиляди. Това решение на съда би трябвало да върне България още веднъж в диалога за лустрация, с цел да се освободим от агентурата на Държавна сигурност ", отвърна Генов.

" Умберто Еко споделя, че забравата на предишното е закононарушение към бъдещето. Нека сложим завършек на тази революция, която е към този момент 90 години продължава.  Нека почетем жертвите и от едната, и от другата страна. Комунизъм в България в никакъв случай не имало, фашизмът е закононарушение. Неговото реабилитиране е провокация към обществото ", продължи разговора Шаренкова.

" Трябва да използваме термините правилно. За фашизъм приказваме в Италия, а за Германия - националсоциализъм, който е контрапункт на тогавашния интернационал социализъм. Искам да напомня на Радев, че Крим е украински. Това сме го признали на интернационално равнище ", приключи Асен Генов.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР