Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия заради

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия заради
Коментари Харесай

Европейският съд по правата на човека осъди Русия заради Pussy Riot

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) осъди Русия поради тежките присъди, наложени на три от изпълнителките на пънк групата Pussy Riot по отношение на акцията им в храм " Христос Спасител " през 2012 година, както и поради нарушаванията по време на правосъдния развой срещу тях, оповестява Българският хелзинкски комитет (БХК). Жалбата беше № 38004/12. Европейски съд по правата на човека намира, че с наложените присъди и нарушаванията в процеса против трите жалбоподателки, Русия е нарушила Член 3, Член 5 § 3, Член 6 §§ 1 и 3 (в) и Член 10 от Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ, Конвенцията).
Фактите
Жалбоподателките, Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич неведнъж са изразявали своите рецензии към режима на Владимир Путин посредством антиправителствени песни и представления, които провеждат на обществени места, в това число на Червения площад. Текстовете на песните им засягат както персонално Путин, по този начин и свързани с него институции и лица, в това число службите за сигурност, православната черква и персонално съветският патриарх Кирил. С песните си Pussy Riot насочат и ярки послания против преследваните по политически аргументи и в поддръжка на феминизма и правата на ЛГБТИ общностите в Русия.
Заради обществените си изяви жалбоподателките са неведнъж задържани и глобявани за образуване на неразрешени манифестации и обществени представления. Ключовото за делото събитие е опитът на жалбоподателките да провеждат такова зрелище в катедралния храм " Христос Спасител " в Москва на 21 февруари 2012 година. Техният опит да изпеят песента " Богородице, прогони Путин " от олтара на храма трае едвам 1 минута и 35 секунди, защото са бързо усмирени от защитата, а по-късно задържани и упрекнати в смело безчинство, стимулирано от религиозна ненавист.
Арестуваните са арестувани под стража от самото начало на досъдебното произвеждане като техните ограничения за неотклонение са продължавани неведнъж, макар че първите две жалбоподателки имат дребни деца, а втората е с влошено здраве. Междувременно, проверяващите органи назначават три експертизи със задача въз основа на видеоматериала от протестната акция, качен в интернет, с цел да открият дали той съдържа подбудителство към религиозна ненавист. Първите две експертизи дават отговор изрично негативно на този въпрос. Трета експертиза, назначена след приемане на резултатите на първите две, стига до друго умозаключение. Според нея видеоматериалът съставлява подбудителство на ненавист към православните вярващи.
Съдебният развой против жалбоподателите се организира при засилени ограничения за сигурност. Те са държани в стъклено помещение ( " аквариум " ) в правосъдната зала с масирано наличие на полицейски чиновници (до седем на брой). Комуникацията с техните юристи по време на правосъдния развой е била доста сложна, а от време на време невъзможна. Транспортирането от следствения арест до съда и назад се прави в претъпкани профилирани рейсове, пренасящи 30-40 арестувани в течение на часове.
На 17 август 2012 година и трите жалбоподателки са наказани от Хамовническия областен съд на по две години отнемане от независимост. Съдът приема, че със своите хулигански дейности в храма те са оскърбили религиозните усеща на православните вярващи. Съдът основава присъдата си на експертното умозаключение и на огромен брой свидетелски показания както на участвали на представлението в храма, по този начин и на такива, които са го гледали след това в Интернет.
След обжалване, на 10 октомври 2012 година Московският градски съд удостоверява присъдите на първите две жалбоподателки и променя присъдата на третата от ефикасна в условна с двегодишен изпитателен период. Впоследствие, в настрана произвеждане достъпът до интернет уеб страницата, на който са поместени освен песента, която е пята в храма " Христос Спасител ", само че и няколко други антиправителствени песни на Pussy Riot, е блокиран със правосъдно решение на Замоскворецкия областен съд въз основа на федералния закон за битка с екстремизма.
Присъдата на Европейски съд по правата на човека
Европейски съд по правата на човека откри пет нарушавания на Конвенцията. Основното от тях е нарушаването на правото на изложение на трите жалбоподателки по член 10 от Европейска конвенция за правата на човека поради тяхното наказание по углавен ред, обвързвано с представлението в храма " Христос Спасител ".. Според Европейски съд по правата на човека, съветската правосъдна система не е изследвала дали държанието на певиците може да бъде изтълкувано и по различен метод, а не просто като подбуждащо към принуждение, ненавист или назадничавост. Европейски съд по правата на човека отбелязва, че представлението не е прекъснало религиозна работа, не е довело до пострадване на никой от присъстващите в катедралния храм или до разваляне на църковно имущество. Съдът също по този начин открива нарушаване на член 10 от Конвенцията заради блокирането на достъпа до песните на Pussy Riot в интернет. Той намира, че Замоскворецкия областен съд се е доверил сляпо и безрезервно на експертното умозаключение – което, наред с езиковия разбор, е съдържало и правна подготовка на материалите, – и не е определил тъкмо кои елементи от видеата са проблематични и противоречащи на закона.
Нарушен е и член 3 от Конвенцията (забрана за нечовешко и унизително отнасяне) заради изискванията на превозване на жалбоподателките до съда и назад, както и поради характерните условия, в които те са били държани в правосъдната зала (стъклено помещение, обградено от служители на реда, което е имало сплашващ резултат върху подсъдимите).
Нарушен е и член 5 § 3 (гаранции против прекалено задържане под стража), както и на член 6 § 1 и § 3 (в) (право на защита) от Конвенцията заради автоматизираното продължение на задържането под стража на жалбоподателките, обосновано главно с тежестта на техните закононарушения, както и заради усложненията в техния достъп до адвокатска отбрана, дължащ се на сложната връзка с техните юристи по време на правосъдния развой.
Обезщетението за певиците, присъдено от Европейски съд по правата на човека, е 21 000 евро за породени неимуществени вреди, както и 11 760 евро за разходи по делото. Правителството на Руската федерация има разполагаем три месеца да апелира пред огромната камара на Европейски съд по правата на човека. Ако не се възползва от тази опция, решението на съда ще стане дефинитивно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР