Европейският съд осъди България отново за неспазване на европейското природозащитно

...
Европейският съд осъди България отново за неспазване на европейското природозащитно
Коментари Харесай

България осъдена за втори път от Европейския съд за нарушаване на екозаконите

Европейският съд осъди България още веднъж за неспазване на европейското природозащитно законодателство, оповестява обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ".

След наказателна процедура, траяла близо 10 години, с решението си през днешния ден Европейският съд приема за открито, че България не е оповестила цялото орнитологично значимо място, обхващащо Рила планина, в специфичната предпазена зона " Рила " от европейската екологична мрежа Натура 2000 и не е класифицирала най-подходящите по брой и повърхност територии за опазването на типове птици съгласно европейската инструкция за птиците.

Съгласно член 260 на Договора за участие в Европейски Съюз, България е задължена да предприеме нужните ограничения, с цел да извърши решението на съда. Това значи, че цялото орнитологично място " Рила " би трябвало да бъде оповестено за предпазена зона за птици от Натура 2000. През 2017 година Европейската комисия предяви иск за осъждането на България, защото в специфичната предпазена зона " Рила " не е било включено орнитологично значимото място " Рила " в неговата целокупност, т.е. останали са незащитени територии.

Планината Рила е значим район на обитаване на птици и една от най-значимите територии в Европейския съюз за опазването на към 130 типа гнездящи птици. От европейско природозащитно значение са 41 типа, като един от тях е заплашен в международен мащаб. Включените до момента в Натура 2000 Национален парк Рила и Природен парк Рилски манастир не са задоволителни, с цел да обзет в задоволителна степен популациите на застрашените типове птици. Незащитените територии, наречени " Рила буфер ", обгръщат остарели, естествени гори, които са единственото обиталище на типове като белогърбия и трипръстия кълвач, пернатоногата и врабчовата кукумявка, глухара и други По данни от лесоустройствените планове над 56% от горите в препоръчаната територия са на възраст над 100 години, което е един неповторим образец за цяла Европа!

Тази неоправдателна за България присъда би могла да бъде избегната, в случай че Директивата за птиците бе приложена прецизно и напълно. След като Национален парк Рила бе разгласен за Натура 2000 място през 2007 година, а Политическа партия Рилски манастир - през 2011 година след договаряния с Европейската комисия, оповестяването на " Рила буфер " за предпазена зона от Натура 2000 се отсрочва от 2011 година насам с разнообразни претекстове, без солидни причини. Единствената действителна причина за отлагането на това оповестяване са предложенията за застрояване на серия от заменки на гори в северна Рила на териториите на общините Сапарева баня и Самоков.

Днес всички, които са виновни за необявяването на " Рила буфер " за предпазена зона, би трябвало да поемат отговорност за осъждането на България, а държавното управление да предприеме незабавни ограничения за включването на тази територия в Натура 2000, упорстват от обединението " За да остане природа в България ".

От Министерство на околната среда и водите също потвърдиха информацията и прецизираха, че подхващат дейности в осъществяване на решението на Съда на Европейски Съюз за Орнитологично значимо място Рила.

На 26.04.2018 година Съдът на Европейския съюз постанови Решение по дело С-97/17, Европейска комисия против Република България, според което " като не е оповестила за специфична предпазена зона цялото орнитологично значимо място, обхващащо Рила планина, Република България не е класифицирала най-подходящите по брой и повърхност територии за опазването на типове птици, посочени в приложение I към Директива 2009/147/ЕО опазването на дивите птици, вследствие на което не е изпълнила отговорностите си по член 4, параграф 1 от тази инструкция ". Решението на Съда на Европейски Съюз е установително, като с него не се постановат финансови наказания на България.

При взимане на своите решения по отношение на обсега на мрежата от Специални предпазени зони за запазване на дивите птици (СЗЗ) виновните български институции постоянно са се управлявали от предоставените им от способените организации орнитологични данни и разбори. Целта, която Министерство на околната среда и водите си е сложило и поредно пази е в препоръчаната мрежа от СЗЗ да бъдат включени точно най-подходящите по брой и повърхност територии в сходство с условията на Директивата за птиците. Следва да се има поради, че все още Република България е класифицирала като СЗЗ над 95% от всички препоръчани Орнитологично значими места (ОВМ). За съпоставяне - на равнище Европейски съюз приблизително 66% от територията на Орнитологично важно място е класифицирана като СЗЗ от страните членки.

Самата наказателна процедура, по която е постановено решението на Съда на Европейски Съюз, започва през м. юни 2008 година, като през последните 10 години е разменена голяма по размер преписка със службите на Европейската комисия. Министерство на околната среда и водите е подхванало редица съответни ограничения за адресиране на посоченото нарушаване на правото на Европейски Съюз. Така да вземем за пример, описът на предпазени зони за запазване на дивите птици бе уголемен с нова СЗЗ " Рилски манастир " (BG0000496). Така Република България класифицира 72% от общата повърхност на Орнитологично важно място " Рила " като СЗЗ и по този метод обезпечи оптималната отбрана на типовете, разказани в Орнитологично важно място, и техните местообитания.

Предвид постановеното през днешния ден решение на Съда на Европейски Съюз българската страна се ангажира в разговор със службите на Европейската комисия да предприеме нужните дейности, с цел да се съобрази с него. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР