Европейският съд няма юрисдикция по спора за морската граница между

...
Европейският съд няма юрисдикция по спора за морската граница между
Коментари Харесай

Европейският съд: Определянето на граници не влиза в компетенциите ни

Европейският съд няма пълномощия по разногласието за морската граница сред членките на Европейски Съюз Словения и Хърватия, съобщи консултант на съда, представен от ДПА.

Като изискване за това Хърватия да се причисли към Европейския съюз през 2013 година двете прилежащи страни се съгласиха да внесат датиращия от десетилетия спор за Пиранския залив пред интернационален арбитраж. Съдът взе решение през 2017 година, само че Хърватия се изтегли от процеса и отхвърли да се придържа към решението, настоявайки, че арбитражът е бил засенчен от противозаконни сделки сред словенски член на съда и държавен чиновник в Любляна, предава Българска телеграфна агенция.

Словения реагира като започва процедура за нарушаване против Хърватия, отправяйки въпроса към Европейския съд. Любляна съобщи, че Загреб не съблюдава закона и правилото за откровено съдействие.

В мнение, оповестено през днешния ден, основният юрист Приит Пикаме, който е един от съветниците на съда, съобщи, че Европейският съд не може да вземе мнение по въпроса. Той сподели, че определянето на граници на национална територия не влиза в компетенциите на Европейския съд. Освен това, не може да се каже дали Хърватия нарушава разпоредбите на Европейски Съюз, до момента в който граничният въпрос не бъде финализиран. След като решението на арбитражния съд не е било изпълнено от двете страни, границата сред тези две страни не е открита, сподели Пикаме.

Базираният в Люксембург съд не е задължен да се подчинява на мнението на своите съветници, само че постоянно го прави, отбелязва ДПА. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР