Европейският парламент заседава в Брюксел, а не в Страсбург, защото

...
Европейският парламент заседава в Брюксел, а не в Страсбург, защото
Коментари Харесай

Почти всички български евродепутати гласуваха срещу председателството на Унгария в ЕС

Европейският парламент заседава в Брюксел, а не в Страсбург, тъй като сесията е двудневна.

Евродепутатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи гласоподаваха през днешния ден с дребни изключения в поддръжка на резолюция, която приканва за вероятно лишаване на председателството на Унгария на Съвета на Европейски Съюз през втората половина на 2024 година Унгария може да не успее да извърши надеждно дилемите, свързани с ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз заради " умишлените и систематични старания " на държавното управление да подкопае главните полезности на блока, съобщи Европейският парламент в документа, подсилен с 442 гласа против 144 и 33 въздържали се. Против гласоподаваха двама български евродепутати - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които членуват в групата на консерваторите. Въздържаха се Асим Адемов (ГЕРБ) и Александър Йорданов (СДС).

На Унгария се пада да поеме шестмесечното председателство през втората половина на 2024 година Това не носи изпълнителни пълномощия, само че разрешава на определената страна да дефинира дневния ред, да организира срещи, да управлява договарянията, да предлага компромисни текстове и да провежда гласувания по законодателни досиета.

В необвързваща резолюция, утвърдена през днешния ден, членовете на Екологичен потенциал показаха подозрение, че Будапеща, която от дълго време е подложена на надзор поради оттегляне от демокрацията и нарушавания на правилата на правовата страна, може да поеме толкоз високи отговорности.

За първи път Унгария председателстваше Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2011 година

Европейският парламент " слага под въпрос по какъв начин Унгария ще може да извърши тази задача през 2024 година предвид на неспазването от нейна страна на правото на Европейски Съюз и полезностите, залегнали в член 2 (от договорите за ЕС), както и на правилото на правното съдействие ", се споделя в резолюцията.

Законодателите желаят от Съвета на Европейски Съюз, другия съзаконодател на блока, да откри " допустимо най-скоро уместно решение ", което не прецизират.

" Парламентът би могъл да предприеме подобаващи ограничения, в случай че такова решение не бъде открито ", се споделя още в резолюцията, без да се дават повече детайлности.

Резолюцията бе импортирана взаимно от Европейската национална партия (ЕНП), Групата на социалистите и демократите (С&Д), " Обнови Европа " (либералите), Зелените и Левите. Няколко промени, импортирани от извънредно десни партии, бяха изрично отхвърлени.

В текста се показват голям брой опасения по отношение на положението на демокрацията в Унгария, в това число неналичието на бистрота, неприятното ръководство на средствата от Европейски Съюз, манипулираните публични поръчки, измамите, корупцията, споровете на ползи и продължаващото потребление на изключителни укази след пандемията от ковид-19. Той сигнализира и за " съществени закани " против академичната независимост и правата на ЛГБТИК+ по отношение на ново изменение на Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нередности, което съгласно членовете на Екологичен потенциал ще " узакони откритата дискриминация ".

В резолюцията не се приканва за безапелационна анулация на плануваното председателство на Унгария на Съвета на Европейски Съюз. Подобен ход няма казус в европейската история и правните специалисти повдигнаха въпроса дали Европейският парламент може да се намесва в прерогатив, който е извънредно в ръцете на държавите-членки.

Законодателите биха могли да заемат позиция на отвод от съдействие, с цел да забавят работата на унгарското председателство, макар че това може да има противоположен резултат и да навреди на репутацията на Съюза.

По време на съвещанието на Съвета във вторник министрите не разискаха опцията за пренареждане на календара на председателството, който се дефинира години авансово, с цел да може страните да се приготвят за сложната и скъпа организация. Юдит Варга, министърка на правораздаването на Унгария, отхвърли апелите за отсрочване и съобщи, че нейното държавно управление няма да се поддаде на напън.

„ Членовете на Екологичен потенциал непрекъснато нападат свободните избори в Унгария и не одобряват резултата, който унгарците в името на демокрацията избират като държавно управление ", съобщи Варга във вторник. " Второ, те не зачитат върховенството на закона, тъй като тук Европейският парламент няма никаква роля ".

Миналата година Европарламентът одобри необвързваща резолюция, в която разгласи, че Унгария към този момент не е изцяло функционираща народна власт и вместо това би трябвало да се смята за " хибриден режим на изборна автокрация ".

Понастоящем Европейската комисия стопира близо 28 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз за Унгария заради нерешени проблеми, свързани с върховенството на закона, сходни на тези, повдигнати от членовете на Екологичен потенциал през днешния ден, подсети БГНЕС.


Инфо: segabg.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР