Европейският парламент ще ускори одобрението на ваксинационния паспорт като използва

...
Европейският парламент ще ускори одобрението на ваксинационния паспорт като използва
Коментари Харесай

Европарламентът ускорява ваксинационния паспорт

Европейският парламент ще форсира утвърждението на имунизационния паспорт като употребява неотложна процедура. Целта е документът да стартира да се употребява до началото на лятото.

Някои евродепутати акцентираха нуждата от строги гаранции за отбрана на персоналните и медицинските данни и подчертаха, че неимунизираните не би трябвало да бъдат подлагани на дискриминация.

Цифровото зелено уверение на Европейски Съюз, което ще даде опция за безвредно и свободно придвижване по време на пандемията, може да съдържа информация дали пасажерът е имунизиран, дали неотдавна е получил негативен резултат от тест, както и информация за възобновяване му след преболедуване на COVID-19.

Британското държавно управление пък обмисля да позволи на кръчмите да изискват от клиентите си доказателство за имунизация или негативен тест за ковид, с цел да пият бира. Идеята бе споделена от премиера Борис Джонсън в Народното събрание и провокира развълнуван спор.

Депутати предизвестиха, че това може да дискриминира някои групи от популацията, като да вземем за пример младежи, които към момента не са получили даже покана за първа доза, или пък представители на малцинствата, измежду които имунизационната акция се организира по-бавно поради религиозни убеждения. Идеята бе подложена на критика и от съсловни организации на ресторантьори и кръчмари, които я дефинираха като неприложима.

За някои специалности като медици на първа линия и работещи в обществени домове дори се обмисля имунизирането да стане част от наложителния протокол за безвредни условия на труд, написа Марица.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР