Европейският парламент се обяви срещу нелоялните практики в търговията с

...
Европейският парламент се обяви срещу нелоялните практики в търговията с
Коментари Харесай

Европарламентът ще защитава дребните търговци от големите вериги

Европейският парламент се разгласи против нелоялните практики в търговията с храни в отбрана на дребния бизнес. Депутатите упорстват да постави завършек на нечестните практики, с които се сблъскват селскостопанските производители и дребните снабдители в хранителната промишленост.

Нелоялните търговски практики заплашват оцеляването на дребните производители на храни. Те водят до непредвидени за тях разноски и по-ниски от плануваните доходи. В дълготраен проект това води до централизация на хранителния бизнес, което е в ущърб на потребителите. Проблемът е, че дребните снабдители постоянно са подвластни от тези, които вършат поръчките, и са принудени да съблюдават изискванията, наложени едностранни от по-големия им сътрудник.

Новите правила, които ще бъдат гласувани на 12 март, постановат възбрана на редица практики, които са в ущърб на по-малките участници на пазара (производители, кооперативни сдружения, преработващи компании и търговци с оборот до 350 млн. евро). Забраната обгръща забавени заплащания за нетрайни храни; анулация на поръчка в последния момент; едностранни промени по контракти или промени със задна дата; принуждаване на доставчика да заплаща за развалени продукти; отвод от подписване на контракти в писмена форма. Предвижда се други практики като връщането на непродадена стока на доставчиците да бъдат позволени, единствено в случай че категорично са включени в контракта сред страните.

Правилата ще важат и за снабдители отвън общността.Страните членки ще дефинират народен орган, който ще дава отговор за спазването на условията и ще има пълномощия да организира следствия и да постанова наказания при нарушавания.

На територията на общността, съгласно Евростат, има 11 милиона селски стопанства, 300 000 преработвателни предприятия, 2,8 милиона снабдители и търговци и 500 милиона консуматори.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР