Европейският парламент призовава за нови правила за цифровите услуги, включително

...
Европейският парламент призовава за нови правила за цифровите услуги, включително
Коментари Харесай

Това, което е незаконно офлайн, ще стане незаконно и онлайн

Европейският парламент приканва за нови правила за цифровите услуги, в това число за онлайн платформи и пазари, както и за обвързващ механизъм за справяне с противозаконното наличие онлайн.

Снощи евродепутатите утвърдиха два обособени отчета за законодателна самодейност, с които насочат апел към Комисията да поправя пропуските по отношение на онлайн средата в Законодателния акт за цифровите услуги, който ще бъде показан през декември.

Сегашните правила на Европейски Съюз за цифровите услуги остават значително непроменени от приемането на директивата за електронната търговия преди двадесет години. С този иден пакет Европейският съюз ще способства за построяването на цифровата стопанска система на ниво Европейски Съюз и ще дефинира стандартите за останалата част от света, както направи със отбраната на данните.

"Всички снабдители на цифрови услуги, открити в трети страни, би трябвало да съблюдават разпоредбите на Законодателния акт за цифровите услуги, когато услугите им са ориентирани към ползватели или консуматори в Европейски Съюз ", декларират евродепутатите и прибавят, че би трябвало да бъде основан наложителен механизъм за „ известяван и предприемане на дейности “, тъй че потребителите да могат да известяват онлайн медиаторите за евентуално нелегално онлайн наличие или действия. Това ще разреши на онлайн медиаторите да реагират бързо и да бъдат по-прозрачни в дейностите си по отношение на евентуално нелегално наличие. Потребителите от своя страна би трябвало да имат опция да търсят обезщетение посредством народен орган за споразумяване на разногласия.

Незаконно и нездравословно наличие

Парламентът приканва за ясно разграничаване сред „ нелегално наличие “ и „ нездравословно наличие “ (режимът на правна отговорност би трябвало да се ползва за „ противозаконното наличие “ единствено според избраното в Европейски Съюз или в националното законодателство).

Платформите не би трябвало да употребяват филтри при качване на материали или каквато и да било форма на прелиминарен надзор за нездравословно или нелегално наличие. Според евродепутатите окончателното решение за това дали наличието е законно или не би трябвало да се взема от самостоятелен съд, а не от частни субекти.

Вредното наличие, езикът на омразата и дезинформацията следва да се контролират посредством по-строги отговорности за бистрота. Освен това би трябвало да се усъвършенства медийната и цифровата просветеност на жителите във връзка с разпространяването на сходно наличие.

Това, което е нелегално офлайн, е нелегално и онлайн

Според Евроарламента правилото „ това, което е нелегално офлайн, е нелегално и онлайн “, както и отбраната и сигурността на потребителите и ползвателите, би трябвало да стане управителен принцип и за Законодателния акт за цифровите услуги.

Платформите и онлайн посредническите услуги ще би трябвало да станат по-добри в откриването и заличаването на подправени изказвания и в битката с търговците измамници – да вземем за пример тези, които продават подправено здравно съоръжение или рискови артикули онлайн, както се случи по време на рецесията с COVID-19.

Евродепутатите също по този начин приканват за въвеждане на правилото „ Познавай своя бизнес клиент “. Според тях е належащо платформите да ревизират и стопират компаниите измамници, които употребяват техните услуги за продажбата на противозаконни и рискови артикули и наличие.

Необходими са също по този начин ограничения за попречване (а освен за коригиране) на неефективността на пазара, произлизаща от огромните платформи, с цел да може пазарите да са отворени за нови участници, в това число за дребни, междинни и нововъзникващи предприятия. Повече информация по отношение на настояванията на комисията по вътрешния пазар, които бяха подкрепени на пленарно съвещание с 571 гласа „ за “, 26 „ срещу “ и 94 „ въздържал се “, можете да намерите тук и тук.

Потребители, които са по-независими от логаритмите

Евродепутатите желаят потребителите да имат по-голям надзор върху наличието, което виждат онлайн, в това число опцията да се откажат напълно от предложеното наличие и да бъдат по-независими от логаритмите.

Таргетираните реклами би трябвало да бъдат контролирани по-строго в интерес на по-малко натрапчиви, контекстуални реклами, които изискват по-малко данни и не зависят от предходно взаимоотношение със наличие от страна на потребителя. Евродепутатите също приканват Комисията да направи оценка на опциите за контролиране на таргетираните реклами, в това число последователно унищожаване, водещо до възбрана.

Предстоящият Законодателен акт за цифровите услуги следва също по този начин да даде право за анонимно потребление на цифровите услуги, когато това е допустимо. Накрая, с цел да се подсигурява спазването на новите правила, Европейската комисия би трябвало да оцени опциите за основаване на европейски орган, който да следи използването на разпоредбите и да постанова санкции. Повече информация по отношение на настояванията на комисията по правни въпроси, които бяха утвърдени с 637 гласа „ за “, 26 гласа „ срещу “ и 28 гласа „ въздържал се “, можете да намерите тук и тук.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР