Европейският парламент прие промените, свързани с авторското право в интернет.

...
Европейският парламент прие промените, свързани с авторското право в интернет.
Коментари Харесай

ЕП регламентира авторското право в интернет

Европейският парламент одобри измененията, свързани с авторското право в интернет. С признатия документ се отбелязва отговорността на платформите за качваното наличие от консуматори, оповестява Българска телеграфна агенция.

Връзките към новинарски публикации, съпроводени от " обособени думи или доста къси извлечения ", могат да бъдат споделяни свободно, взеха решение евродепутатите. Журналистите би трябвало да получават дял от всяко заплащане, обвързвано с авторското право, което постъпва в новинарските издателства. Творците и издателите на вести ще имат правото да се договарят с интернет сдруженията, се показва в признатия текст.

Всички промени можете да видите тук>>>

За измененията гласоподаваха 348 евродепутати, 274 бяха " срещу ", а 36 се въздържаха. Целта на измененията е дългогодишните права и отговорности в закона за авторското право да се отнасят и за интернет. Очаква се от измененията да бъдат наранени най-пряко YouTube, Фейсбук и Гугъл News, се отбелязва в известие на Екологичен потенциал.

Носителите на права - музиканти, реализатори и създатели на текстове (творци), както и издателите на вести, ще могат да договарят с интернет сдруженията своето заплащане за потребления им труд. Издателите на новинарско наличие ще могат да подписват съглашения от името на публицисти за потреблението на вести от така наречен новинарски агрегатори - уеб сайтове, които не създават, а възпроизвеждат наличие.

на фрагменти от вести е категорично изключено от измененията и остава, както е било до момента. " Откъсите " - " доста къси " публикации, ще продължат да излизат в Гугъл New или Фейсбук. Качването в мрежата на предпазена творба за цитиране, рецензия, критика, подигравка, подигравка или пастиш, не е обхванато от новите условия. Качването на произведения в онлайн енциклопедии с нетърговска цел, да вземем за пример в Уикипедия (Wikipedia), или в платформи със програмен продукт с отворен код, ще бъде изключено от измененията.

Авторите и изпълнителите ще могат да изискват в допълнение заплащане от разпространителя на правата им, когато в началото контрактуваното заплащане е несъразмерно ниско спрямо изгодите, получени от разпространителя. Ограниченията за авторско право няма да се ползват за преподаване или за онагледяване. Авторският материал ще може да бъде употребен гратис за отбрана на културното завещание. Произведенията отвън комерсиално обращение могат да бъдат употребявани, когато не съществува лицензираща организация за взаимно ръководство.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР