Европейският парламент предприе фундаментална реформа в областта на авторското право

...
Европейският парламент предприе фундаментална реформа в областта на авторското право
Коментари Харесай

Драстични реформи в интернет пространството за защита на авторските права

Европейският парламент предприе фундаментална промяна в региона на авторското право в интернет. Днес правната комисия на Европарламента утвърди инструкция, която планува по-рестриктивен надзор върху това, което се качва и споделя в огромните интернет платформи. Експерти обаче предизвестяват, че може да се стигне до цензуриране на наличие.

Реформата визира близо 20% от дейното в интернет 500-милионно население на Европейския съюз или близо 100 милиона консуматори, които интензивно разгласяват, споделят, цитират и генерират наличие към обществените мрежи и платформите за видео шерване. Това е всеки пети европеец.

Член 11 – 20 – авторски права върху изявления в интернет

Проектодирективата на промяна за авторското право в интернет цели да изравни стандартите в общността, само че ще промени първо метода, по който цитираме и се позоваваме като вмъкваме текстове от публикации със заглавие и подзаглавие.

Член 13 – пречистване

Филтрирането на наличие е противоречиво. Така пародийни творби да вземем за пример даже няма да бъдат качвани в интернет, а машини ще преценят дали да качат в интернет ваше произведение и ще вземат решение дали не сте засегнали, описват покровителите на неутралния интернет.

В България също настроенията против документа набират скорост.

Адвокат Емил Георгиев, който е покровител на свободния интернет, е безапелационен – „ Готвеното законодателство е сходно със съглашението АКТА, в случай че бъдат признати текстовете, ще окажат влияние върху нашето ползване, онлайн прилагане на мрежи и качване на лично наличие, или когато желаеме да създадем лайв видео компютърни стратегии ще преценят дали това е възможно и ще прави цялостното ни преживяване по-трудно като ни лиши от главните ни цифрови права.

Ние сме в XXI век, а предлаганото законодателство е като за IXX ”.

Георгиев счита, че създателите на наличие на вятъра се надяват да получават отчисления от интернет колосите.

„ Тези, които желаят налог върху линковете и тези, които желаят налагане на филтри, които да управляват авансово една фотография дали да се появи, те не водят война между тях, а водят война с потребителите за нашите права, те няма да получат това, което чакат – пари от ”Фейсбук”, само че аз не мога да си показва, че „ Фейсбук” ще се остави да бъде шантажиран”, стимулира се Георгиев.

Особен проблем е потреблението на изображения и музика за потребности на рецензията или с пародийна цел – това е юридически и етичен въпрос, който машините и логаритмите не могат да разрешат, считат специалистите поддържащи идеята за безпристрастен интернет.

Според тях логаритмите ще забавят и стрийминга от събития, тъй като още веднъж изкуствен интелект би следвало да преценя би трябвало ли наличието да се излъчва в мрежата.

Ясен Танев от цифрово читалище Safer изяснява механизма на филтрирането на наличие в интернет.

„ Неутралността е едно от най-хубавите свойства на интернет – с смяната сред европейския жител и интернет уеб страниците ще останат роботи, които ще вземат решение какво да пускат и да оставят извън. Когато едно наличие тръгне към интернет, то би трябвало да мине през машини, които ще съпоставят с база данни цифровите му отпечатъци и, в случай че ги има, ще бъде спряно. Например, в случай че вашето дете извършва известна ария обект на авторско право машината няма душа и морал и ще го спре. Има и един въпрос може ли машината да бърка инцидентно и нарочно”?

Другият мотив против промяната на авторското право в интернет е обвързван с подправените вести.

Споделяйки линк без заглавие, фотография и подзаглавие от изданието, както се предлага в проектодокумента, има късмет да попаднете на линк към подправени вести или злотворен уебсайт, предизвестяват специалистите по киберсигурност. Докладчикът по тематиката, обаче, счита, че би трябвало ползата на създателите и изпълнителите да бъде предпазен с директивата.

Докладчикът от ЕНП в Европейския парламент е Аксел Вос от Германия:

" Ние поддържаме сродните права и да се затвори пропастта за възнаграждаване по обективен метод, поддържаме създателите и изпълнителите. "

Ангел Джамбазки от групата на европейските консерватори и реформисти е един от двамата българи в правната комисия.

Той е дал своя вот против тези текстове в комисията, а депутатът от ЕНП Емил Радев е бил в България и не е участвал на съвещанието.

Джамбазки изясни пред bTV , че потребителите не следва да се тревожат, тъй като противоречивите текстове в промяната не ги засягат.

„ Не става дума за цензура – някой да бъде възпрепятстван, или наблюдаван, или цензуриран да качи свое наличие. Няма да подкрепим сходни текстове. Тези текстове засягат единствено комерсиалните платформи, които основават наличие и имат разногласия с създателите на наличие. Текстовете не засягат потребителите. И до момента не е законно да се популяризира непознато наличие за своя сметка. Няма да подкрепим машини да преглеждат наличието какво може и не може да се качи”, безапелационен е заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР