Европейският парламент поиска средствата за справяне с африканската чума по

...
Европейският парламент поиска средствата за справяне с африканската чума по
Коментари Харесай

Европарламентът поиска тройно повече пари за справяне с африканската чума

Европейският парламент изиска средствата за справяне с африканската чума по свинете да бъдат повече от утроени в бюджета на Европейски Съюз за следващата година. Това значи те да се усилят от в този момент плануваните 20 млн. евро на 70 млн., от които България би трябвало да може да се възползва доста, изясни пред " Дневник " евродепутатът Андрей Новаков.

Решението бе взето в днешното разискване на позицията на евродепутатите за бюджета на Европейски Съюз за 2020 година След днешното решение стартират три седмици договаряния със Съвета на Европейски Съюз за целия бюджет, които би трябвало да приключат до края на ноември. Новаков е част от преговорния екип.

" По две линии е увеличението ", изясни Новаков. " Едното е за обезщетяване на фермери, които са изгубили животните си поради заболяването, а другото е за предварителна защита, тъй че тя да не се връща. Общо 50 млн. повече, като тоталната сума ще бъде 70 млн., в случай че Европейският съвет се съгласи с нас на това число ".

Дори да има някаква смяна в сумата, има формула, по която тези пари ще се разпределят в страните, които са потърпевши най-силно. Това значи, че България и Румъния ще бъдат от страните, които ще се облагодетелстват най-вече, сподели Новаков. " Колко тъкмо, ми е рано да кажа, защото това е методология и формула, с която от министерството на земеделието би трябвало да разполагат. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (135)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР