Европейският парламент подкрепи Кристин Лагард за следващ президент на Европейската

...
Европейският парламент подкрепи Кристин Лагард за следващ президент на Европейската
Коментари Харесай

Еропарламентът подкрепи Кристин Лагард за президент на ЕЦБ

Европейският парламент поддържа Кристин Лагард за идващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), откривайки пътя тя да бъде първата жена на поста, съобщи " Ройтерс ". Евродепутатите гласоподаваха с 394 гласа " за ", 206 " срещу " и 49 " въздържал се " по време на пленарно съвещание в Страсбург.

" Кристин Лагард е отличен избор и има цялостната ми поддръжка ", съобщи Людек Нийдермайер, чешки дясноцентристки евродепутат, по време на спор преди вота.

Лагард не присъстваше макар поканата, която бе отправена към нея.

" Кристин Лагард е в добра позиция да акцентира на смисъла на други (икономически) политики, освен валутната политика ", добави Нийдермайер.

Лагард, която до момента оглавяваше Международния валутен фонд, бе определена през юли от водачите на Европейски Съюз да размени Марио Драги от 1 ноември отпред на най-могъщата финансова институция на блока. Бивш юрист и разведена майка на две деца, тя стана френски финансов министър през 2007 година

Фотогалерия: Кристин Лагард - мощна кариера и ново предизвикателство >

Лидерите на Европейски Съюз ще би трябвало публично да потвърдят назначението й на постоянна среща в средата на октомври. Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от осем години по решение на държавните и държавните глави в Европейски Съюз, само че преди този момент Европарламентът би трябвало да изрази мнението си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, само че има тежест за легитимността на претендента, защото идва от демократично определения орган на Европейски Съюз.

Повече за Кристин Лагард четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР