Европейският парламент подготвя съдебно дело срещу Европейската комисия, тъй като

Европейският парламент подготвя съдебно дело срещу Европейската комисия, тъй като ...

Европарламентът подготвя съдебно дело срещу Европейската комисия


Европейският парламент подготвя съдебно дело срещу Европейската комисия, тъй като не е изпълнила задълженията си по регламента, обвързващ върховенството на закона в страните от Европейския съюз с отпускането на финансови средства от еврофондовете. Това се казва в резолюция на евродепутатите, приета днес с голямо мнозинство.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли трябва да призове най-късно до две седмици Европейската комисия да изпълни задълженията си по регламента, се казва в приетия документ.

Евродепутатите подчертават, че новият инструмент за обвързване с условията за защита на бюджета на Европейския съюз, е в сила от 1 януари, но Комисията не е предложила никакви мерки според новите правила и не е спазила крайния срок от 1 юни, даден от Парламента в резолюцията му от 25 март, за финализиране на насоките за прилагане на регламента.

Рискът от злоупотреба с бюджета на общността в страните членки е нараснал, а ситуацията в областта на върховенството на закона се влошава, се казва още в резолюцията.

Евродепутатите настояват Комисията бързо да се заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава в някои страни членки, които сериозно застрашават справедливото, законосъобразно и безпристрастно разпределение на средствата на Европейския съюз.

Източник: skandal.bg