Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Силви Гулар за бъдещ френски

Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Силви Гулар за бъдещ френски ...

ЕП отхвърли кандидата на Макрон за еврокомисар.


Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Силви Гулар за бъдещ френски еврокомисар с ресор вътрешен пазар. Гулар, която е бивш министър на отбраната на Франция и бивш евродепутат, беше извикана днес на второ изслушване пред две комисии в Европарламента заради неубедителното си представяне първия път. Франция е третата държава, след Румъния и Унгария, чийто кандидат за еврокомисар бива отхвърлен от евродепутатите. Сега Париж трябва излезе с ново предложение.

Още от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Критиките към Гулар са свързани с разследване, което се води във Франция за начина, по който партията й е наемала сътрудници в Европарламента. Службата за борба с измамите ОЛАФ също проверява случая. Заради разследването тя подаде оставка като френски военен министър.
Естер Де Ланге - евродепутат от ЕНП, Холандия: Тук става въпрос за двойни стандарти. Как така тя не е годна да бъде министър във Франция, а в същото време е годна да бъде еврокомисар.
82 депутати от две парламентарни комисии гласуваха против Гулар, 29 я подкрепиха, а един се въздържа. След вота французойката написа в Туитър, че така е при демокрацията и уважава решението. Тя благодари на Еманюел Макрон и на фон дер Лайен за доверието.

Френският президент коментира, че Гулар е станала "жертва на политическа игра, която засяга цялата Европейска комисия".

Най-острите критики към нея дойдоха от групата на Европейската народна партия, чийто председател Манфред Вебер беше отхвърлен от Макрон като кандидат за поста на Юнкер.

Източник: bnt.bg