Европейският парламент осъди днес решение на Турция да отстрани от

...
Европейският парламент осъди днес решение на Турция да отстрани от
Коментари Харесай

ЕП осъди решение на Турция да отстрани от длъжност трима кметове

Европейският парламент осъди през днешния ден решение на Турция да в профил от служба трима демократично определени кметове и подлага на критика ограниченията на държавното управление за подкопаване на демократичната конструкция на страната, съобщи ДПА. Екологичен потенциал одобри съответна резолюция.

Кметовете от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) в Диарбекир, Мардин и Ван (в Източна Турция) бяха заменени поради следствия против тях по обвинявания в терористична активност. Те бяха сменени от валиите на окръзите, назначени от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Решението бе подложено на критика от съперниците на турското държавно управление като незаслужено и антидемократично.

Евродепутатите мощно подлагат на критика своеволната подмяна на определените кметове от неизбрани от народа доверени лица на държавното управление, с което още повече се подкопава демократичната конструкция на Турция, уточни Екологичен потенциал.

В резолюцията се насочва апел към турските управляващи всички определени представители на локалните управляващи на изборите на 31 март да бъдат върнати на постовете им.

Европейският парламент също по този начин осъжда заканите за премахване от служба на други определени представители, изключително що се отнася до новия кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, и приканва управляващите в страната да се въздържат от още закани, се споделя в текста.

На локалните избори на 31 март бе нанесен сериозен удар на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган, която загуби няколко основни кметски постове, в това число в Истанбул и Анкара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР