Европейският парламент одобри преразгледаните правила за безопасност на нехранителните потребителски

...
Европейският парламент одобри преразгледаните правила за безопасност на нехранителните потребителски
Коментари Харесай

Нови правила за безопасност на продуктите пестят милиарди на потребителите

Европейският парламент утвърди преразгледаните правила за сигурност на нехранителните потребителски артикули в сходство с новостите в цифровизацията и повишаването на онлайн извършването на покупки.

За да се подсигурява, че всички артикули, пуснати на пазара, са безвредни за потребителите, Регламентът по отношение на общата сигурност на продуктите включва ограничения, с които се подсигурява, че при оценките на сигурност се вземат под внимание рисковете за най-уязвимите консуматори (напр. децата), аспектите свързани с пола и рисковете за киберсигурността.

Новият правилник уголемява обсега на отговорностите на икономическите оператори (като производител, вносител, дистрибутор), усилва пълномощията на органите за пазарен контрол и вкарва ясни отговорности за доставчиците на онлайн места за търговия. Онлайн местата за търговия си сътрудничат с органите за пазарен контрол за понижаване на рисковете.

Надзорните органи могат да разпоредят на онлайн местата за търговия да отстранен или блокират достъпа до офертите на рискови артикули без излишно закъснение и във всички случаи в границите на два работни дни.

Продуктите, които са с генезис отвън Европейски Съюз, могат да бъдат пускани на пазара единствено в случай че има открит стопански оператор в Съюза, който дава отговор за сигурността им.

Преработеното законодателство усъвършенства процедурата за евакуиране на артикули, защото понастоящем процентът на връщане остава невисок, като към една трета от потребителите в Европейски Съюз не престават да употребяват изтеглени от пазара артикули.

Ако даден артикул би трябвало да бъде изтеглен от пазара, потребителите би трябвало да бъдат осведомени непосредствено и да им бъде препоръчана корекция, подмяна или възобновяване на цената на конфискувания артикул. Потребителите също по този начин ще имат право да подават тъжби или да предявяват групови искове. Информацията по отношение на сигурността на продуктите и опциите за правна отбрана би трябвало да бъде налична на явен и понятен език. Системата за бързо предизвестие за рискови артикули (порталът Safety Gate) ще бъде осъвременена, с цел да се даде опция за по-ефективно разкриване на рискови артикули и ще бъде по-достъпна за хората с увреждания.

Докладчикът Дита Харанзова (Renew, Чехия) съобщи: „ Благодарение на този закон ние пазиме най-уязвимите консуматори, изключително децата. През 2020 година 50 % от продуктите, посочени като рискови, са били с китайски генезис. С този закон предприехме решаваща стъпка против тези, които не продават безвредни артикули в Европа.

За всеки продаден артикул би трябвало да има някой, който да носи отговорност в границите на Европейски Съюз. Опасните артикули ще бъдат отстранени от уебсайтовете след два дни. Потребителите ще бъдат осведомени непосредствено по електронната поща, в случай че са закупили рисков артикул. В допълнение, те ще имат право на корекция, подмяна или възобновяване, в случай че даден артикул бъде конфискуван. След като този закон влезе в действие, в Европа ще има по-малко рискови артикули “.

Съветът ще би трябвало публично да утвърди текста преди публикуването му в Официален вестник на Европейски Съюз и влизането му в действие. Регламентът ще се ползва 18 месеца след влизането му в действие.

През 2021 година 73% от потребителите са пазарували онлайн (в съпоставяне с 50% през 2014 г.), като през 2020 година 21% са поръчвали артикули отвън Европейски Съюз (8% през 2014 г.). Според годишния отчет на Safety Gate за 2020 година 26% от уведомленията за рискови артикули се отнасят до артикули, продавани онлайн, до момента в който минимум 62% се отнасят до артикули, идващи от страни отвън Европейски Съюз и ЕИП.

Предвижда се новите правила да спестят на потребителите в Европейски Съюз към 1 милиарда евро през първата година и почти 5,5 милиарда през идващото десетилетие.

Чрез ограничение на броя на рисковите артикули на пазара новите ограничения ще понижат вредите, породени на потребителите в Европейски Съюз заради предотвратими злополуки, свързани с артикули (оценявани през днешния ден на 11,5 милиарда евро годишно), както и разноските за здравно обслужване (изчислени на 6,7 милиарда евро годишно).

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР