Европейският парламент одобри доклад, който призовава Унгария да бъде лишена

...
Европейският парламент одобри доклад, който призовава Унгария да бъде лишена
Коментари Харесай

​ЕП одобри доклад, призоваващ Унгария да бъде лишена от право на глас в ЕС​

Европейският парламент утвърди отчет, който приканва Унгария да бъде лишена от право на глас в Евросъюза. В документа се показва, че страната основава заплаха за европейските полезности. Отнемането на глас на страна-членка, обаче, е дълга процедура, която включва гласоподаване в Европейския съвет и Еврокомисията.

 © Българска телеграфна агенция
За отчета гласоподаваха 448 евродепутати, 197 бяха срещу, а 48 се въздържаха.

Подобен отчет Екологичен потенциал изготвя за първи път. Документът е стъпка към задействането на член 7 от контракта за Европейски Съюз против Будапеща. Ако в Съвета на Европейски Съюз 4/5 от министрите споделят опасенията на болшинството евродепутати, може да се откри, че в Унгария върховенството на правото е под непрекъсната опасност. Тогава Съветът може да издаде рекомендации.

Европейска комисия или една трета от страните в Европейски Съюз може да предложат на Европейския съвет с единогласие да регистрира тази опасност. Тогава с квалифицирано болшинство (55 на 100 от страните в Европейски Съюз, представляващи 65 на 100 от популацията в Общността) може да бъде отнето правото на глас на Будапеща, само че в същото време Унгария ще бъде длъжна да съблюдава правото на Европейски Съюз (в чието разискване и приемане не участва). Премахването на тези ограничавания също се прави с квалифицирано болшинство.

В признатия през днешния ден отчет написа, че Унгария основава заплаха за нарушение на европейските полезности и това оказва влияние върху другите страни в Европейски Съюз и върху доверието посред им. Изброени са 12 области, с които Будапеща е провокирала паника - конституционната и изборната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и споровете на интереси; правото на цялост на персоналния живот и отбраната на данни; свободата на изразяване; академичната свобода; свободата на вероизповедание; свободата на сдружаване; правото на еднообразно отношение; правата на хората от малцинства; главните права на мигрантите; икономическите и обществените права.
 © Българска телеграфна агенция  Екологичен потенциал ще гласоподава дали да стартира процедура против Унгария Екологичен потенциал ще гласоподава дали да стартира процедура против Унгария
Европейският парламент ще гласоподава през днешния ден дали да стартира процедура против Унгария за нарушение на нормите на Европейския съюз за господство на закона....
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР