Европейският парламент гласува политическото споразумение, постигнато от съзаконодателите, по предложението

...
Европейският парламент гласува политическото споразумение, постигнато от съзаконодателите, по предложението
Коментари Харесай

ЕС предоставя храна, облекло и друго материално подпомагане на тези, които най-много се нуждаят

Европейският парламент гласоподава политическото съглашение, реализирано от съзаконодателите, по предлагането на Комисията за даване на повече средства в поддръжка на най-нуждаещите се лица в Европа на стадия на възобновяване.

Държавите-членки на Европейски Съюз, могат скоро да употребяват средства от пакета „ Помощ за възобновяване в интерес на доближаването и териториите на Европа “ (REACT-EU), който дава спомагателни запаси за справяне със общественото и икономическото влияние на пандемията от ковид, за стратегии, финансирани от Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица (FEAD).

FEAD към този момент дава храна, облекло и друго главно материално подкрепяне на тези, които най-вече се нуждаят от него, и финансира действия в поддръжка на общественото им приобщаване. От 2014 година насам приблизително към 13 милиона души се възползват всяка година. Според отчет на Европейската федерация на питателните банки търсенето се е нараснало до 50 % спрямо интервала преди рецесията с ковид.

Инструментът на Европейски Съюз за възобновяване NextGenerationEU в размер на 750 милиарда евро включва 47.5 милиарда евро за REACT-EU. Тази самодейност прибавя финансиране към настоящите стратегии на политиката на доближаване и FEAD. Финансирането може да бъде изразходвано до края на 2023 година, като по този метод се преодолее разминаването сред реакцията при изключителни обстановки при рецесии и дълготрайното възобновяване, подкрепено от новите стратегии в границите на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021—2027 година

Страните от Европейски Съюз могат гъвкаво да решат по какъв начин да разделят спомагателните средства от REACT-EU сред фондовете. Повечето страни членки възнамеряват да отделят част от тези спомагателни средства за FEAD, което ще разреши на стратегиите да продължат да поддържат най-нуждаещите се. Съгласно изменението на Регламента за FEAD към този момент е допустимо да се употребява % на съфинансиране от Европейски Съюз в размер до 100 %, с цел да се подсигурява, че страните членки разполагат с задоволително финансови средства за бързо използване на ограничения за подкрепяне на най-нуждаещите се лица. Освен това в сходство с REACT-EU 11 % от спомагателните средства за 2021 година ще бъдат авансово финансирани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР