Европейският парламент гласува днес в подкрепа на забраната за чуждестранно

...
Европейският парламент гласува днес в подкрепа на забраната за чуждестранно
Коментари Харесай

ЕП призова да се забрани чуждестранното финансиране на политически реклами

Европейският парламент гласоподава през днешния ден в поддръжка на възбраната за задгранично финансиране на политически реклами, с цел да се понижи рискът от външна интервенция в изборите в Европейски Съюз през идната година.

Дезинформационната акция на Русия към войната в Украйна и абсурдът с хипотетичните опити на Катар и Мароко да купят въздействие в Народното събрание ускориха опасенията от външно присъединяване.

" Членовете на Екологичен потенциал оферират да се забрани на юридически лица, основани отвън Европейски Съюз, да финансират политически реклами в Европейски Съюз ", се споделя в изказване на Народното събрание.

Това е едно от промените на разпоредбите за политическа реклама, препоръчани от изпълнителната власт на Европейски Съюз през 2021 година след абсурда с " Кеймбридж Аналитика " във Фейсбук.

Предложението на Народното събрание в този момент би трябвало да бъде контрактувано сред законодателите, държавите-членки на Европейски Съюз и изпълнителната власт преди да бъде утвърден финален закон.

Евродепутатите упорстват също по този начин да се ограничи потреблението на персонални данни за ориентиране на онлайн политическа реклама.

" Доставчиците на реклами могат да употребяват единствено персонални данни, категорично предоставени за онлайн политическа реклама ", се споделя в техния текст.

Освен това с предлагането се цели да се улесни достъпът до информация за това кой финансира дадена реклама, какъв брой коства тя и от кое място идват парите. 

През 2024 година ще проведат избори за Европейски парламент във всички страни от Европейски Съюз. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР