Европейският парламент (EП) е законодателният орган на Eвропейския съюз (EС).

...
Европейският парламент (EП) е законодателният орган на Eвропейския съюз (EС).
Коментари Харесай

Европейският парламент на прага на вота: Как работи институцията и какво я очаква?

Европейският парламент (EП) е законодателният орган на Eвропейския съюз (EС). Евродепутатите се избират непосредствено от гласоподавателите в Европейски Съюз на всеки 5 години. Последните избори бяха през май 2014 година А в този момент следва нов избор в подтекста на Brexit, миграцията и все по-засилващите се провокации пред устойчивостта на Европейски Съюз измежду обособените страни членки.
Очаква се сред 23 и 26 май 2019 година 500-те милиона европейци да упражнят правото си на глас и да изберат идващите депутати. След избрани процедури ще бъде формирана и новата Европейска комисия (EК), чийто мандат съответствува с този на Народното събрание.
Ако Англия напусне Съюза, броят на депутатите в Европарламента ще се промени. Нито една друга страна членка обаче няма да загуби места в Екологичен потенциал, а с което и посланичество във висшия законодателен орган. Така от 751 депутати при започване на мандата на сегашния парламент след изборите през 2014 година, броят им може да падне до 705, в случай че Брюксел и Лондон се разделят .

Основан през 1952 година като Общо заседание на Европейската общественост за въглища и стомана, а през 1962 година - като Европейски парламент, през днешния ден институцията е разграничена в три локации - Брюксел (Белгия), Страсбург (Франция) и Люксембург. Очаквано, по-голямата част от чисто политическата активност на Народното събрание се прави в Брюксел, а с цел да стане още по-сложно - сериозен размер от административни задания е поверен на седалището в Люксембург. В Страсбург пък главно се организират пленарните сесии, на които депутатите гласоподават дефинитивно препоръчано законодателство или промени към него.

С трите си подразделения, институцията има и три съществени функции - законодателна, надзорна и бюджетна.
Парламентът приема законите на Европейски Съюз, дружно със Съвета на Европейски Съюз, въз основа на предложенията на Европейската комисия. Освен това институцията взема решения по отношение на интернационалните съглашения и изисква от време на време законодателни начинания от Европейска комисия.
Депутатите имат цялостните пълномощия по отношение на избора на ръководител на Комисията и одобрение на състава ѝ като орган на Европейски Съюз. Парламентът може също по този начин да освободи Комисията, като гласоподава избор на съмнение, който задължава Европейска комисия да подаде оставка. Депутатите също по този начин се стараят да бъдат покрай жителите на Съюза, разглеждайки техни петиции, недоволства, недоволства, рекомендации и така нататък Наред с редица други функционалности, Екологичен потенциал има отговорност и към бюджета на Общността, като го сформира дружно със Съвета на Европейски Съюз. Освен това депутатите би трябвало и да утвърждават регулярно многогодишната финансова рамка - дълготрайният бюджет на Съюза.
В комисиите на Екологичен потенциал се приготвя законодателството. В Народното събрание има 20 комисии и две подкомисии, като всяка работи по избрана област на политиката. Комисиите преглеждат предложенията за законодателство, а членовете на Екологичен потенциал и политическите групи могат да оферират промени или отменяне на закони. Тези въпроси се разискват и в политическите групи.
По време на сесиите всички членове на Екологичен потенциал се събират в пленарната зала за дефинитивно гласоподаване на препоръчаното законодателство и промени. Те се организират нормално в Страсбург четири дни месечно, само че от време на време има спомагателни сесии в Брюксел.


За да може всеки да знае какво вършат депутатите в Народното събрание, институцията е подготвила календар с разнообразни цветове. Червено за пленарна седмица. Розово за седмица за съвещания на комисиите. Синьо за седмица на политическите групи. Светлосиньо за седмица на срещи на депутатите с гласоподавателите им. В Страсбург в огромната сферична зала се одобряват основните решения. Това става по време на пленарна сесия, когато са гласуванията по разнообразни параграфи от законодателството. Но?

Европейският парламент в никакъв случай повече няма да бъде същият обаче, в случай че Англия напусне Европейски Съюз. Днес английският парламент би трябвало да гласоподава по договорката на премиера Тереза Мей с Брюксел по отношение на развода.
Всъщност най-добре би било, в случай че английският министър-председател завоюва доверието на депутатите . Така Лондон ще си тръгне от Европейски Съюз на 29 март. Поне публично! След това обаче предстоят близо две години, в които Обединеното кралство ще трбява да съблюдава към този момент откритите правила на Съюза. Този временен интервал се прави с вярата, че до края на 2020 година Англия ще откри нови търговски връзки, без да се преценява с волята на Европейски Съюз.
Ясно е, че Brexit за живеещите на Острова значи нова имиграционна политика. Гражданите, които към този момент са се открили в страната, ще би трябвало да подадат публична молба за оставане.

Европейският съюз към този момент сподели неотстъпчивост и съобщи, че съглашението с Лондон не предстои на предоговаряне. Така Тереза Мей е изправена пред комплицираната игра на вероятни и невъзможни хипотези - втори референдум, раздробяване на държавното управление, предварителни избори, цялостна анулация на Brexit или даже излизане от Съюза без договорка .
При всички случаи идните европейски избори за парламент ще бъдат сложени в извънредно динамични условия и земетресения, които касаят страните членки. А Brexit, миграционната политика, играта с върховенството на закона в някои страни от Общността и гарантирането на единния пазар са единствено дребна част от тематиките, които безспорно ще се отразят върху настроенията на гласоподавателите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР