Европейският парламент днес одобри спорната Директива за авторското право, която

...
Европейският парламент днес одобри спорната Директива за авторското право, която
Коментари Харесай

ЕС прие спорната Директива за авторското право


 Европейски Съюз одобри противоречивата Директива за авторското право

Европейският парламент през днешния ден утвърди противоречивата Директива за авторското право, която съгласно критиците ще промени характера на интернет, написа BBC. Тя е подкрепена от 348 депутати, до момента в който срещу са дали своят вот 278.

Новите разпореждания плануват софтуерните компании да бъдат виновни за материалите, оповестени без нужните авторски позволения. Много музиканти и създатели означават, че тези правила ще им обезпечават обективна отплата, само че съгласно други това ще унищожи генерираното от консуматори наличие.

Законите за авторското право за последно бяха изменени през 2001. Преди актуалните правила да доближат финалната си форма, те бяха ревизирани няколко пъти. Двете клаузи, които провокират най-сериозни различия са член 11 и член 13.

Член 11 постановява, че търсачките и платформите за събиране на вести би трябвало да заплащат, с цел да употребяват линкове от новинарски уеб сайтове. От своя страна член 13 задължава по-големите софтуерни компании да поемат отговорност за материалите, оповестени без авторски лиценз.

Директивата не обгръща услугите за облачно предпазване, а също така има и изключения, измежду които са пародиите – които евентуално ще защитят всички мемета и къси видео клипове. Въпреки това новите разпореждания не прецизират тези специфики.

Робърт Ашкрофт, основен изпълнителен шеф на английското авторско сдружение PRS for Music, приветства директивата като „ голяма крачка напред “ за потребителите и създателите. „ Става дума за това да се подсигурява, че елементарни хора могат да качат видео клипове и музика на платформи като YouTube, без да бъдат държани отговори за авторските права – тази отговорност ще се трансферира върху платформите “, споделя Ашкрофт.

Същевременно от Гугъл акцентират, че въпреки последната версия на закона да е усъвършенствана, въпреки всичко остават „ юридически неясноти “. „ Детайлите имат значение и ние чакаме да работим с депутатите, издателите, основателите и притежателите на авторски права, когато страните членки на Европейски Съюз стартират да ползват тези нови правила “, допълват от компанията.

Кати Бери, старши правист в Linklaters, акцентира, че са нужни повече детайлности за това по какъв начин ще се ползва член 13. „ Макар че член 13 има благородни цели, в актуалната си форма той съставлява цялост от идеали с малко насоки кои тъкмо снабдители на услуги ще засегне или какви стъпки би трябвало да се подхващат, с цел да се спазят условията му “, изяснява специалистът.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР