Европейският комисар за търговията Фил Хоган обмисля да се кандидатира

...
Европейският комисар за търговията Фил Хоган обмисля да се кандидатира
Коментари Харесай

Еврокомисарят за търговията Фил Хоган обмисля да се кандидатира за нов ръководител на СТО

Европейският комисар за търговията Фил Хоган обмисля да се кандидатира за нов общоприет шеф на Световната комерсиална организация (СТО), съобщи негов представител, представен от Ройтерс.

Ръководният пост в СТО ще се оваканти в края на август, откакто сегашният общоприет шеф Роберту Азеведу разгласи, че ще подаде оставка година преди края на мандата му.
Следващият общоприет шеф ще бъде изправен пред повишаване на напрежението сред Съединени американски щати и Китай и усилване на протекционизма, остър от пандемията от COVID-19.

Новият началник на организацията ще би трябвало и да придвижи договарянията за ограничение на свръхулова на риба и за установяване на нови правила за електронната търговия.
Ирландецът Хоган е еврокомисар от 2014 година - в началото с сектор селско стопанство, а от края на 2019 година дава отговор за търговията.

В четвъртък той съобщи пред Европейския парламент, че би било прелестно европеец да стане идващ началник на организацията, чиято централа е в Женева.

Другите евентуални претенденти са испанската министърка на външните работи, за Европейския съюз и съдействието на Испания Аранча Гонсалес Лая и нидерландската министърка на външната търговия и съдействие за развиване Сигрид Каг.

Въпросът за кандидатурата може да се трансформира в централна тематика на предстоящото на 9 юни съвещание на европейските министри на търговията. Възможно е тогава Европейски Съюз да предложи единна кандидатура.

Членовете на СТО могат да издигат лични жители за претенденти от 8 юни до 8 юли.

Трима от шестимата предходни шефове на СТО са били европейци, а другите от Тайланд, Бразилия и Нова Зеландия. Сега съществува прочут напън да бъде определен африканец за началник на институцията.

В Европа някои настояват, че има неписано предписание в СТО да се редуват ръководители от развити и разрастващи се страни.

Азеведу е бразилец.

Като цяло съществува и консенсус за нуждата от промяна на организацията, като критиците настояват, че би трябвало да се вземе поради подемът на Китай и на държавните предприятия.

Хоган е парещ последовател на промяна в СТО, съобщи неговият представител.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР