Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и УниКредит се споразумяха да увеличат

...
Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и УниКредит се споразумяха да увеличат
Коментари Харесай

ЕИФ и УниКредит увеличат гаранционната схема InnovFin с 500 млн. евро

Европейският капиталов фонд (ЕИФ) и УниКредит се споразумяха да усилят размера на гаранционната скица InnovFin, ориентирана към възстановяване на достъпа до финансиране на новаторските микро, дребни, междинни (с личен състав до 249 души) и междинни предприятия (с личен състав до 499 души). Увеличението в размер на 500 млн. евро ще бъде разпределено сред девет страни, измежду които и България.

Подписаното през днешния ден съглашение ще даде опция на УниКредит да предложи през своите девет банки и шест лизингови сдружения в ЦИЕ в допълнение финансиране на новаторски сдружения в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Това значи, че МСП и междинните предприятия в тези страни ще имат достъп до общо 1 милиарда евро в обширната клонова мрежа на УниКредит в района.

Увеличението на гаранционната схемата е с помощта на Хоризонт 2020, Рамковата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения и Европейския фонд за стратегически вложения – сърцето на капиталовия проект за Европа.

Банките в Босна и Херцеговина и в Сърбия и лизинговата компания в Сърбия ще се възползват от поддръжката на гаранция, предоставена от ЕИФ и подкрепена от Хоризонт 2020, до момента в който гаранционните съглашения с банките и лизинговите компании в България, Хърватия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и Словения, ще бъдат подкрепени от Европейския фонд за стратегически вложения – финансовия дирек на капиталовия проект за Европа.

При подписването Лиляна Павлова,, сподели: “Това второ нарастване с присъединяване на УниКредит, е доказателство за сполучливото съдействие сред ЕИФ и УниКредит. Надяваме се, че отсега нататък, като се опираме на нашите сегашни взаимоотношения, дружно ще продължим да сътворяваме настоящи способи за предложение на поддръжка на тези, които се нуждаят от нея и по този метод да изпълняваме задачите на нашата политика. Това е още по-важно, когато се опитваме да изгладим пазарните дефицити в района на ЦИЕ. “, съобщи вицепрезидент на Европейската капиталова банка Лиляна Павлова.

Алесандро Тапи, Главен капиталов шеф на ЕИФ, добави: „ Операцията, уговорена през днешния ден, ще усили цялостния портфейл от 500 млн. евро до 1 милиарда евро в интерес на към 1300 МСП и дребни сдружения със междинна капитализация. Този растеж е доказателство за устрема на ЕИФ и УниКредит да усилят достъпа до финансиране за МСП, работещи в Централна и Източна Европа. “

Директорите на УниКредит за Централна и Източна Европа Джанфранко Бизани и Николо Убертали отбелязха, че през последните осем години УниКредит е стартирала повече от 10 начинания в съдействие с ЕИФ в ЦИЕ с общ потенциал от повече от 1,7 милиарда евро, в това число JEREMIE, RSI („ Инструмент за шерване на риска “), самодейността МСП, COSME, инструментите за микрофинансиране, WB EDIF, Fund of Funds по EAFRD (Инвестиционна скица, обвързвана с Европейския аграрни фонд за развиване на селските райони), EaSI и InnovFin SMEG (гаранционни схеми за развиване на дребни и междинни предприятия).

Повече от 50% средства са усвоени към този момент по тези принадлежности средства, от което са се възползвали повече от 5 000 клиенти в района. Благодарение на гаранционните принадлежности за МСП на InnovFin, повече от 350 клиенти към този момент са получили поддръжка за развиването на своите новаторски планове. С удвояването на нашия инструмент за подкрепяне до 1 милиарда евро, можем още повече да улесним развиването на новаторските МСП в страните от ЦИЕ като дадем опция за по-лесен достъп до финансиране и подкрепяне на локалните стопански системи. Това още повече акцентира нашия сериозен ангажимент към обслужването на клиентите ни в Централна и Източна Европа.

Гаранционната скица отразява уговорката на Европейски Съюз да развива навреме съответни начинания, ориентирани към ускорение на кредитирането и гарантиране на преводи, които могат да доведат до увеличение на работната претовареност и растежа в Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР