Европейският икономически и социален комитет и Европейската комисия организираха в

...
Европейският икономически и социален комитет и Европейската комисия организираха в
Коментари Харесай

Мария Габриел представи следващите стъпки на ЕК за бърз напредък в областта на изкуствения интелект


Европейският стопански и обществен комитет и Европейската комисия проведоха в Брюксел среща на високо ниво на заинтригуваните страни по отношение на изкуствения разсъдък, която сплоти представители на бизнеса, университетските среди, гражданското общество, политици и неправителствени организации. На форума бяха разисквани идващите стъпки за ускорение на напредъка по тактиката на Европейски Съюз за изкуствения разсъдък, учредена на три стълба: индустриална конкурентоспособност, социално-икономическо влияние и правни и етични провокации.

На конференция след откриването на форума, българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел показа съответните дейности, които Европейската комисия предлага за активизирането на Европа към опциите и провокациите, свързани с изкуствения разсъдък.

За укрепването на софтуерния и индустриален потенциал на Европа ще бъде основана платформа за изкуствен интелект, която да разреши достъп до потребни запаси посредством обединен портал. Въпросът за изкуствения разсъдък ще бъде включен и в профила на някои от центровете за цифрови нововъведения в районите на Европейски Съюз. Така всяко дружество, без значение малко, приблизително или огромно, ще може да тества и интегрира решения за изкуствен интелект в продуктите и услугите си.

По отношение на ресурсите, Мария Габриел означи, че сега Европейската комисия влага към 500 милиона евро годишно в изкуствен интелект. Вероятно обществените и частните вложения в Европа ще доближат до към 20 милиарда евро до 2020 година. Българският еврокомисар съобщи обаче, че упоритостта би трябвало да бъде още по-висока и през идващото десетилетие вложенията да стигнат 20 милиарда на годишна основа.

Що се отнася до вложенията, Мария Габриел акцентира на най-важното изискване: вложенията в хората. " Вярвам, че най-хубавият метод да подобрим потенциала си в региона на изкуствения разсъдък е да преодолеем неналичието на цифрови умения на работната мощ. Искаме да подсигуряваме, че европейците имат нужните умения и познания и употребяват в оптималната степен своите качества. Само по този метод цифровата промяна, и по-специално развиването на изкуствения разсъдък, ще бъде от изгода за жителите и промишлеността ", съобщи българският еврокомисар. В тази връзка са планувани стратегии за образование за всички възрасти, включващи план за междусекторно съдействие във връзка с уменията, трансгранични стажове по схемата " Цифрова опция ", действия на обединенията за цифрови умения и работни места. Новата стратегия " Цифрова Европа ", която Мария Габриел предложи, също планува поддръжка от 700 милиона евро за придобиване на умения за напреднали в региона на изкуствения разсъдък.

Мерките във връзка с правните и етични въпроси, подбудени вследствие развиването на изкуствения разсъдък, също бяха пояснени от българския еврокомисар. Новосъздадената предходната седмица Експертна група на високо ниво, включваща 52 специалисти, би трябвало да предложи етични инструкции за създаването и потреблението на изкуствен интелект. Първото съвещание на групата ще бъде на 27 юни. ИИ. Тя ще играе също основна роля за основаването на Европейски алианс по отношение на изкуствения разсъдък, който да сплоти всички заинтригувани страни.

Мария Габриел осведоми още, че за бюджет 2021-2027 2021 до 2027 година, Европейската комисия е предложила доста увеличение на поддръжката за научни проучвания и нововъведения за изкуствен интелект посредством новата стратегия " Хоризонт Европа ". Освен това, в новата стратегия " Цифрова Европа " се плануват съвсем 2,5 милиарда евро за развиване на изкуствен интелект за възстановяване на софтуерния потенциал и обезпечаване на разпространяване и внедряване на цифрови технологии в европейската стопанска система.

" Ако работим дружно, можем да победим отрицателните цифри и да преодолеем актуалната обстановка, в която Европа влага доста по-малко в жизненоважната област на изкуствения разсъдък, в сравнение с да вземем за пример Съединени американски щати или Китай. Нашата цел е да имаме съгласуван проект за деяние с страните членки до края на тази година. Този проект следва да се основава на актуалните начинания и цели, да разреши вложенията да бъдат добре ориентирани и без припокриване, да се усъвършенства европейското съдействие. По този метод всяко вложено евро ще има допустимо най-голямо влияние ", заключи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР