Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който доби публичност като

...
Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който доби публичност като
Коментари Харесай

Нови милиарди по плана Юнкер и удължаване до 2021 г.

Европейският фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), който доби гласност като проекта " Юнкер " и оказва помощ за възобновяване на европейските стопански системи след икономическата рецесия, ще бъде продължен до 2020 година, като задачата е да се активизират в допълнение средства до 500 милиарда евро.

Това реши Европейският парламент, който във вторник утвърди правилник за разширение и подсилване на ЕФСИ 2.0, който се чака да влезе в действие от 1 януари 2018 година, оповестиха от Екологичен потенциал.

Освен удължаването на периода на деяние от средата на 2018 година до края на 2020 година и увеличението на капиталовата цел от 315 милиарда евро на минимум 500 милиарда евро, новият модернизиран ЕФСИ предлага по-голяма бистрота, по-голям дял в устойчиви планове и по-голям акцент върху дребните планове, се споделя в известие на Еврокомисията.

Според Брюксел по този начин ще се даде опция за финансиране на повече новаторски планове, които са високорискови и мъчно биха получили поддръжка.

Инвестициите би трябвало да предизвикват основаването на работни места, изключително за младежите, растежа и конкурентоспособността, енергетиката, околната среда и климата, опазването на здравето, научните проучвания и нововъведения, устойчивия превоз, цифровия бранш и креативните промишлености и стопански по-слабите райони на Европейски Съюз.

Европейският парламент придобива правото да номинира член на Управителния съвет на ЕФСИ. Очакванията са по този начин да се усъвършенства прозрачността и отчетността.

Насърчаване на районни, локални и по-малки планове

Новите правила плануват по-голяма роля за Европейския консултантски център по капиталови въпроси с по-силно наличие на локално равнище.

Ако е допустимо, Европейската капиталова банка (ЕИБ) следва да делегира подбора и мониторинга на дребните планове на националните насърчителни банки, които са в положение да подкрепят покриването на районни, секторни и трансгранични планове, взеха решение още евродепутатите.

В случай, че изключителни пазарни условия могат да попречват даден план, Европейска инвестиционна банка по изключение би трябвало да понижи разноските за бенефициента на финансирането, реши Екологичен потенциал.

С цел по-голяма бистрота капиталовият комитет на ЕФСИ ще разгласява своите решения онлайн, като се стимулира за всеки план, определен да получи поддръжка под формата на гаранция от бюджета на Европейски Съюз. Наборът от индикатори ще се разгласява след подписването на всеки от плановете по линия на ЕФСИ. Освен това в новия правилник е обяснено по-подробно кое тъкмо прави даден план позволен за приемане на поддръжка от ЕФСИ - по този начин нареченият " допълващ резултат ".

Най-малко 40 % от инфраструктурните и иновационните планове по линия на ЕФСИ ще бъдат ориентирани към дейности в региона на климата в сходство с Парижкото съглашение. ЕФСИ 2.0 интензивно ще поддържа и нови браншове - стабилно селско стопанство, горско стопанство, риболовство и аквакултури.

Поради триумфа на ЕФСИ с планове на дребни предприятия и поради обстоятелството, че се чака от ноември тази година 528 000 дребни компании да стартират да се възползват от поддръжката, делът на гаранцията за МСП при новия ЕФСИ ще бъде повишен от 26 % на 40 %.

ЕФСИ също по този начин предизвиква групата на Европейска инвестиционна банка да спомага на националните насърчителни банки при построяването на капиталови платформи, които дават опция няколко по-малки плана да се групират по тематики или по райони за привличането на вложители.

Ще бъде засилена и техническата поддръжка на локално равнище. При ЕФСИ 2.0 Европейският консултантски център по капиталови въпроси, ще работи посредством самостоятелна помощ по места и в тясно съдействие с националните насърчителни банки.

До момента са мобилизирани 250 милиарда евро

ЕФСИ беше основан през 2015 година с концепцията да компенсира дефицита на 700 милиарда евро за вложения в европейски планове.

Първоначално Европейски Съюз и Европейска инвестиционна банка осигуриха 21 милиарда евро, които трябваше да привлекат още до 315 милиарда евро от банките за интервал от три години.

До момента са мобилизирани 250 милиарда евро, с които са били подкрепени 40 000 дребни и междинни предприятия в целия Европейски Съюз, сподели докладчикът от комисията по бюджетите в Екологичен потенциал Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия).

През лятото Екологичен потенциал изрази угриженост, че 91% от средствата от ЕФСИ са отишли в старите страни членки на Европейски Съюз (ЕС-15) и са неравномерно разпределени по браншове – 46 на 100 от средствата са в енергетиката, а едвам 4% са ориентирани към обществена инфраструктура, опазване на здравето и обучение.

България привлякла 1.4 милиарда евро

България е привлякла към 1.4 милиарда евро от мобилизираните 250 милиарда евро от ЕФСИ, като тези средства отиват за дребните и междинните предприятия през банките под формата на гаранции и нисколихвени заеми, чиито лихви към този момент са паднали до 2.2 на 100.

" Дори към този момент скептиците са наясно, че проектът Юнкер работи и дава резултати с действително отражение в европейската стопанска система. Например, за година и половина българските планове са спечелили 360 милиона евро съфинансиране от ЕФСИ. С спомагателните частни вложения общата им стойност ще стигне 1.5 милиарда евро, което е 3% от Брутният вътрешен продукт за 2017 година ", сподели евродепутатът Ева Паунова (ЕНП/ГЕРБ).

По думите й България е втора по привлечени по проекта " Юнкер " вложения по отношение на Брутният вътрешен продукт, както и една от първите с районно консултантско звено за правене на планове. Това демонстрира, че администрацията и бизнесът ни са в крайник с новите трендове в Европа за потребление на от ден на ден финансови принадлежности, разяснява Паунова.

" Резолюцията на Европейския парламент вкарва изключително значими нови условия за надалеч по-балансирано географско систематизиране на вложенията, включване на самостоятелен специалист в работата на Управителния съвет за да обезпечава справедлива оценка на плановете, засилена роля на националните и районни банки за развиване. Тези условия бяха признати по самодейност на Групата на социалистите и съставляват качествени промени в отговор на сериозните дефекти на фонда през първия интервал на активността му ", разяснява евродепутатът Георги Пирински (С&Д/БСП).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР