Европейският ден на парковете е обявен от Европейската федерация на

...
Европейският ден на парковете е обявен от Европейската федерация на
Коментари Харесай

28 май - Ден на природните паркове в България

Европейският ден на парковете е разгласен от Европейската федерация на националните и естествени паркове EUROPARC. Избраната дата е обвързвана с 24 май 1909 година, когато в Швеция са основани първите в Европа девет национални парка. 24 май е разгласен за Ден на парковете от Генералната Асамблея на Европейските паркове през 1999 година

Същата година, по решение на Министерство на околната среда и водите у нас, датата 28 май е избрана за Ден на парковете в България. Взети дружно, 11-те естествени парка на България съставляват най-голямата предпазена територия в страната.

Националните и естествени паркове се афишират за да се защитят и запазят области със характерна биологична, естетична и културна активност.

Един от най-важните аспекти на националните системи от предпазени територии е процентът, който те заемат от общата територия на страната. Средно за света той е към 5,19 % а за България 4,95 %.

11-те естествени парка на България са:

Беласица, Българка, Витоша, Врачански Балкан (природен парк), Златни пясъци, Персина, Сините камъни, Странджа, Рилски манастир, Русенски Лом и Шуменско плато.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР