Европейският ден на екологична мрежа Натура 2000, който се отбелязва

...
Европейският ден на екологична мрежа Натура 2000, който се отбелязва
Коментари Харесай

В деня на "Натура 2000": Мрежата все още не е добре позната в Европа

Европейският ден на екологична мрежа " Натура 2000 ", който се отбелязва през днешния ден – 21 май, цели да притегли вниманието към нуждата от опазването на естествените местообитания и на биоразнообразието в тях. За това припомнят от екокоалиция " За да остане природа в България ".

Мрежата от предпазени зони има 26-годишна история със своите екологични, обществени и стопански изгоди, само че същността ѝ към момента не е задоволително добре позната на огромна част от популацията в Европа, считат еколозите. Според тях точно тази липса на информираност е един от основните проблеми за нейното дейно запазване.

Какво е " Натура 2000 "

" Натура 2000 " е общоевропейска мрежа от предпазени зони, която цели да обезпечи дълготрайно оцеляване на най-ценните и застрашени типове и местообитания за Европа в сходство с главните интернационалните договорености в региона на опазването на околната среда и биологичното многообразие. Целта на тази екологична мрежа е да поддържа биологичното многообразие взаимно с устойчивото районно развиване, в това число в стопански, обществен и културен подтекст.

 В деня на
© Димитър Градинаров, Коалиция

Местата, попадащи в екологичната мрежа, се дефинират в сходство с две съществени за опазването на околната среда наставления на Европейския съюз – Директивата за хабитатите и Директивата за птиците.

В момента европейската мрежа " Натура 2000 " включва над 27 300 предпазени зони, заемащи общо повече от 18% от територията на 28 европейски страни.

Националната мрежа " Натура 2000 " в България обгръща 114 зони за запазване на дивите птици и 228 зони за запазване на местообитанията и типове, разнообразни от птиците. Общо нашата мрежа обгръща 33.8% от територията на страната, с което се стремим да опазим биологичното многообразие за актуалните и бъдещите генерации.

Проблемите с мрежа " Натура 2000 "

Основните проблеми, пред които сме изправени по отношение на използването на " Натура 2000 ", са, първо, дефицит на профилирана администрация за ръководство на предпазените зони.

Налице са и редица неналичия: на заповеди за оповестяване, липса на цялостна транспозиция на условията на директивите в националното законодателство, липса на съответна отбрана против закани (включително капиталови планове или неприятни аграрни практики, насърчавани с европейски фондове), лесни процедури за промяна използването на земята и непълен потенциал за оценка и мониторинг на проекти за развиване на територията на зоните, изброяват природозащитниците.

 връх Мальовица
© Росен Василев, Коалиция

връх Мальовица

Призив за Рила буфер

От обединението припомнят, че в края на април тази година Европейският съд осъди България още веднъж за неспазване на европейското природозащитно законодателство за това, че не е оповестила цялото орнитологично значимо място " Рила ", обхващащо Рила планина, за предпазена зона от " Натура 2000 " и не е класифицирала най-подходящите по брой и повърхност територии за опазването на типове птици съгласно Директивата за птиците.

От " За да остане природа в България " приканват българското държавно управление да предприеме незабавни ограничения за включването на тази територия в " Натура 2000 ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР