Европейският банков орган публикува дългоочакваните насоки за третиране на публичните

...
Европейският банков орган публикува дългоочакваните насоки за третиране на публичните
Коментари Харесай

Зелена светлина за мораториум върху плащанията по кредитите в България

Европейският банков орган разгласява дълго чаканите насоки за отнасяне на обществените и частните мораториуми за заплащанията по банкови заеми.

"ЕБО вижда платежните мораториуми като ефикасни принадлежности за справяне с краткосрочните компликации с ликвидността, породени от лимитираната или спряна работа на доста предприятия и физически лица, произлизащи от въздействието на COVID-19 " , се споделя в известието на институцията, което бе оповестено в четвъртък (2 април).

Българска народна банка заяви в сряда, че въз основата на тези насоки ще изиска комерсиалните банки да показват план за въвеждане на частен мораториум и в България.

Очаква се това да се случи в идващите дни. Досега комерсиалните банки са разгледали три разновидността за въпросния мораториум - отсрочване на заплащанията по заемите за избран интервал, пролонгация на главницата и лихвите и пролонгация на заплащането единствено на главницата или единствено на лихвите. Основната концепция обаче е за отсрочване на заплащанията по заемите за интервала на рецесията.

Според насоките на ЕБО банките ще получат облекчения при класифицирането и провизирането на банкови заеми, като по този начин ще освободят негоден до момента от тях паричен запас, който стои по сметките им в Българска народна банка. Също по този начин при забавените заплащания в резултат на натрапен мораториум, заемите могат да не престават да се смятат за обслужвани. Въпреки това банките би трябвало да не престават да правят оценка опцията на кредитополучателя да обслужва отговорностите си и нейното вероятно утежняване ще би трябвало да бъде регистрирано по разпоредбите. Също по този начин разсрочването на заем няма да го вкарва автоматизирано в графата необслужвани, в случай че не утежнява финансовата позиция на длъжника.

Досега у нас посредством Закона за изключителното състояние бе натрапен мораториум върху наказателните лихви при веселба на заплащания по банкови заеми.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР