Европейският антимонополен орган ще разследва заема, отпуснат от правителството на

...
Европейският антимонополен орган ще разследва заема, отпуснат от правителството на
Коментари Харесай

ЕС ще разследва заема за авиокомпанията Alitalia

Европейският антимонополен орган ще проверява заема, провиснал от държавното управление на Италия, за самолетната компания Alitalia. Това излиза наяве от известие на уеб страницата на Европейската комисия, представено от Reuters.

Ще се преглежда въпросът дали даването на 900 млн. евро заем за превозвача е в нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз за разпределяне на държавна помощ.

От години Alitalia, която е благосъстоятелност на консорциума Compagnia Aerea Italiana - CAI (51%) и Etihad Airways (49%), изпитва финансови усложнения.

През април 2017 година чиновниците в компанията отхвърлиха проекта за възобновяване, който планува орязване на разноските и в следствие акционерите отхвърлиха да отпускат спомагателна финансова поддръжка. Така самолетната компания се изправи пред банкрут през май 2017 година.

В този миг на финансов колапс италианското държавно управление отпусна мостово финансиране за Alitalia в размер на 600 млн. евро. През октомври бяха отпуснати още 300 млн. евро. Започнаха и процедури по намиране на покупател на активи на компанията.

Според Европейска комисия заемът би могъл да съставлява държавна помощ, като терзания има, че продължителността на заема надвишава оптимално допустимите шест месеца за избавителни заеми.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР