Европейския възстановителен фонд на стойност 750 милиарда евро е изправен

...
Европейския възстановителен фонд на стойност 750 милиарда евро е изправен
Коментари Харесай

Германският конституционен съд спъва фонда за възстановяване на ЕС

Европейския оздравителен фонд на стойност 750 милиарда евро е изправен пред нова спънка, след като германският Федерален конституционен съд повдигна въпроси за общия европейски дълг, с който ще бъде финансиран избавителния пакет, съобщи Си Ен Би Си.

През месец юли 27-те страни членки на Европейски Съюз се договориха за издаване на общ дълг от 750 милиарда евро на международните финансови пазари, с цел да съберат средства, с които да финансират т.нар фонд „ Следващо потомство Европейски Съюз “, чиято цел е да подкрепи засегнатите от пандемията стопански системи.

Макар че страните от Европейски Съюз споделят някои законодателни рамки, всяка страна има цялостен надзор върху фискалната си политика. Юлското съглашение за общ дълг е много противоречиво, като по-фискално консервативните страни се тормозят, че техните данъкоплатци ще покрият по-голямата част от сметката по фонда.

Такъв е казусът с Нидерландия, чиито министър председател Марк Рюте акцентира, че това е еднократно събитие поради невижданият стопански потрес, засегнал целия район.

Много евроскептици обаче не престават да опонират на договорката.

В петък група от 2200 жители е подала тъжба до Конституционния съд на Германия против утвърждението на съглашението, защото по думите им разпоредбите на Европейски Съюз не разрешават на блока да поема общ дълг. В резултат Конституционният съд блокира закон, който ще даде зелена светлина на Европейската комисия за набиране на средствата.

„ Наясно сме, че фондът за възобновяване е политически план, по който към този момент е взето решение. Въпреки това, имайки поради забележителните опасности, федералното държавно управление би трябвало да подсигурява, че вземането на заеми на европейско ниво и заобикалянето на фискалните правила няма да се трансформира в непрекъснато решение “, обявиха от Конституционния съд.

Неговото решение идва, откакто предходната седмица долната камара на немския парламент в четвъртък гласоподава с 478 „ за “ от 645 вероятни в поддръжка на проекта на Европейски Съюз.

Европейската комисия не може да стартира да употребява финансовите пазари за набирането на средствата, преди всички страни членки да одобряват закон в поддръжка на фонда. До момента това 22 от 27-те страни членки към този момент са приели подобен закон или ще завършват неговото одобрение през идващия месец. Австрия, Полша, Унгария и Нидерландия не са удостоверили дата за гласоподаване на сходен закон, а над Германия е щръкнал облак на неустановеност.

„ Освен в случай че въпросът не бъде решен бързо и в интерес на закона, които двете камари на немския президент утвърдиха с огромни болшинства, изплащанията на средствата по фонда може да се забавят и даже да бъдат сложени под риск “, разяснява Холгер Шмидгин от Berenberg

Европейската комисия желае да стартира набирането на средства през това лято, с цел да ги направи налични за страните от Европейски Съюз през втората половина на 2021 година – повече от година след първичното съглашение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР