Европейските страни дават втори шанс на изоставени проекти за добив

...
Европейските страни дават втори шанс на изоставени проекти за добив
Коментари Харесай

Европа възобновява проекти за добив на газ

Европейските страни дават втори късмет на изоставени планове за рандеман на природен газ или изследват неизползвани до момента находища в опит да сложат завършек на зависимостта си от съветския газ. Освен трите съществени рекомендации на Европейската комисия, които би трябвало да оказват помощ на - икономисване на сила, повече възобновими източници и диверсификация на доставките - някои страни се насочиха и към възраждането на свои лични планове за изкопаеми горива, написа Euractiv.

Един от образците са взаимните сондажни интервенции на Нидерландия и Германия в Северно море. Проектът беше в застой от известно време, само че в този момент Европейски Съюз е решен да замести съветския газ, изключително поради. По-рано този месец Нидерландия утвърди плана, а се чака скоро това да създадат и управляващите в Долна Саксония. Германската провинция бавеше сондажите, само че в този момент е подготвена да промени решението си. Очаква се работата да стартира до 2024 година, а находището да обезпечава сред 2 и 4 милиарда куб. метра газ годишно по данни на нидерландското икономическо министерство, представено от DW.

Натиск за разширение на добива на газ има и в Италия. Страната създава към 3.3 милиарда куб. метра годишно, а съгласно държавното управление има находища към 70 - 90 милиарда куб. метра. Въпреки това законът все още не разрешава тяхното създаване. Растящите разноски за сила обаче накараха още през февруари държавното управление на премиера Марио Драги да търси решения за удвояване на добива. След като, министърът на екологичния преход Роберто Чинголани стартира преразглеждане на сондажната активност и дефинира като неточност " прекосяването от 20% доставяне със личен газ през 2000 година на 3-4% през 2020 година ".
Реклама Румъния, Словакия и Албания също се възползват от залежите си
Румъния пък е най-големият производител на нефт измежду страните от Европейски Съюз и също по този начин има потвърдени ресурси на газ в морето. До април тези запаси бяха блокирани, само че ръководещата коалиция промени закона и. Сондажите в Черно море могат да трансфорат Румъния, която в този момент е непретенциозен вносител на газ, в най-големия производител на суровината в Европейския съюз, настояват мениджъри от промишлеността пред The New York Times.

Норвегия обичайно е вторият най-съществен снабдител на газ за Европейски Съюз. След нахлуването в Украйна страната даде обещание на съюза да замести част от съветския газ. За тази цел норвежкото държавно управление позволи увеличение на производството, въпреки това да срещна отрицание измежду опозицията.

Планове за планове за сондиране на газ се появяват и в по-малки страни без необикновен опит в добива на енергийни запаси. Словакия е една от най-газифицираните страни в Европейски Съюз, с 5 милиарда кубични метра годишно ползване. Преди няколко години там беше намерено находище на газ, което съгласно оценки може да покрие към 10% от вътрешното ползване. В предишното на сондажа изрично се противопоставяха еколозите, които твърдяха, че планът е нездравословен и непотребен, само че войната още веднъж върна плана на масата. Според вложители, в случай че всичко върви по проект, добивът може да стартира след две години.

Албания сега не употребява, не създава и не внася газ. Страната обаче има запаси и държавното управление се стреми към газификация както в производството, по този начин и в енергетиката. Няколко плана за рандеман следва да стартират наред с построяването на плаващи терминали за LNG край южното крайбрежие. През май газовата компания Delvina изиска позволение да изследва едноименното находище на природен газ. Смята се, че районът има индустриален потенциал към 8-10 хиляди куб. метра дневно.
Реклама
Засега не всички страни се възползват от своите газови ресурси. Франция има забележителен капацитет от офшорни и наземни запаси, само че и там законът не разрешава издаването на нови разрешителни, а все още няма настройки за смяна на обстановката. България има към 480 милиарда куб. метра шисти, само че настоящото законодателство предотвратява тяхното потребление и към този момент няма проекти това да се промени.
Свързани публикации Шефът на МАЕ предизвести Европа да се готви за цялостно прекъсване на съветския газ 23 юни 2022, 08:09 Аварии, поправки, ограничавания - какво подклажда енергийната рецесия в Европа 22 юни 2022, 09:30 Румъния получи първи газ по плана MGD в Черно море 20 юни 2022, 17:31 Русия ремонтира " Турски поток " в миг, в който пазарът е към този момент с пикови цени 18 юни 2022, 17:24 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР