Европейските парламент, Комисия и Съвет гласуваха промените в пакета Мобилност,

...
Европейските парламент, Комисия и Съвет гласуваха промените в пакета Мобилност,
Коментари Харесай

Гласуваха пакет Мобилност. България завежда дело в Съда на ЕС

Европейските парламент, Комисия и Съвет гласоподаваха измененията в пакета " Мобилност, " срещу които лобира България през последните 3 години.

Европейските институции са дали своят вот прецизни правила за почивките на водачите и връщане на водача и камиона в родината си. България ще заведе дело против пакета в Съда на Европейски Съюз, тъй като счита, че текстовете са непропорционални и дискриминационни по отношение на периферните страни в Европейски Съюз, разгласи транспортният министър Росен Желязков.

Три години, откакто пакетът " Мобилност " беше стартиран, късно нощес на съвещание Европейска комисия, Екологичен потенциал и Европейски Съюз го одобриха. Остава да бъде гласуван в Пленарната зала на Екологичен потенциал и в Европейски Съюз.

Текстовете са всички текстове, срещу които беше България: водачите ще взимат седмичната си в хотел, а късите - в кабините на камиона, само че на охранителен паркинг, на всеки 4 седмици ще се връща в родината си, камионът - на всеки 8. Задължително камионите ще бъдат оборудвани с умни тахографи. Ограничава се и обсегът на вътрешните транспорти, които нашите водачи ще могат да вършат в страните от Европейски Съюз.

Председателят на Транспортната комисия в Екологичен потенциал разгласи, че с текстовете се поставя завършек на компаниите пощенски кутии. Спорът по пакета постоянно е бил сред страните от Западна и Източна Европа, първите обвиняващи вторите в обществен дъмпинг.
Херена Виркунен, ЕНП, докладчик по пакет " Мобилност ", Екологичен потенциал: Мисля, че постигнахме доста уравновесен компромис по пакета " Мобилност ". Имаме минимални обществени правила за тежкотоварните транспорти и непоколебим надзор. В бъдеще ТИР-овете ще бъдат оборудвани с изключение на всичко друго с " умни тахографи ". Така ще бъдем сигурни, че всички съблюдават разпоредбите на единния пазар.
България ще заведе дело в Съда на Европейски Съюз със страните от Групата на единомислещите: Полша, Унгария, Румъния, Литва, Латвия и други Според нас, текстовете са дискриминационни и непропорционални. Ако има нещо утешително за нас, то е, че две разпореждания са посмекчени: вместо на 4, камионът ще се връща на 8 седмици и водачът ще може да избира къде да почива: в кабината на камиона или на охранителен паркинг.
Росен Желязков, министър на превоза, осведомителните технологии и известията: За нас решенията са по-малко неприятни от тези, които бяха, и по-малко положителни от тези, които чакахме и за които настоявахме по време на договарянията. Ние сме декларирали ясното желание за това, че ще търсим арбитрирането от страна на Съда. Ясно за нас това е непропорционална и дискриминационна мярка. Йордан Арабаджиев, Съюз на интернационалните превозвачи: За нас това е в цялостно несъгласие със декларираната цел на новата Европейска комисия, че ще се борим за зелена Европа, за зелен континент и в това време одобряваме текстове, които пък усилват доста нездравословните излъчвания в Европа, тъй че това е главното, за което ние считаме, че Транспортната комисия, и изобщо на триалога, има двуличие.
На 18 декември следва Съвет на Европейски Съюз на равнище зам.-постоянни представители. След гласуването там пакетът ще влезе в пленарната зала на Екологичен потенциал.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР